Для поїздки в Європу відбитки пальців не знадобляться - МЗС

— 12 березня 2010, 18:00

Так заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв роз'яснив набуття чинності візового кодексу ЄС, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Однак цей збір буде здійснюватися відносно громадян із країн міграційного ризику, а Україна до цієї категорії не входить", - сказав Єлисєєв.

За його словами, оскільки Україна і Євросоюз перебувають у стадії обговорення перспектив безвізового режиму, найближчим часом Київ не буде підпадати під дію такого положення кодексу.

Як відомо, 25 червня 2009 року Рада ЄС ухвалила візовий кодекс, дія якого не поширюється на Великобританію, Данію та Ірландію. Цей документ чітко регулює процес одержання короткострокових віз для громадян.

Зокрема він передбачає підвищення візового збору з 35 до 60 євро, однак це положення не стосується України і для її громадян плата залишається колишньою.

Крім цього, в кодексі чітко врегульовано питання посередницьких центрів, що займаються оформленням віз.

Зокрема, відповідно до прийнятого документа, країни-члени ЄС взяли на себе зобов'язання забезпечити прямий доступ заявників до консульських установ, і якщо людина хоче оформити візу без посередників, це право їй має бути забезпечене.

Крім того, у цьому кодексі регламентовано принципи відмов у видачі віз, зокрема, обов'язково має бути письмова відповідь щодо відмови, а також передбачено право заявника оскаржити таке рішення.

Що стосується взяття відбитків пальців при оформленні шенгенської візи, то від цієї процедури звільняються діти до 12 років, також є певні виключення для деяких категорій осіб.

Реклама:

Головне сьогодні