Архієпископ не піде з посади через секс-скандал, бо "це не привід"

— 15 березня 2010, 11:17

Кардинал визнав, що був присутній на двох зустрічах, де підлітків примушували підписати обітницю мовчання, повідомляє ВВС.

Це сталося після того, як вперше з'явилися звинувачення в домаганнях на адресу отця Брендана Сміта, пізніше засудженого за спокушання малолітніх.

"Чесно, я не вважаю, що це привід для складання сану", - сказав кардинал.

Брейді заявив, що слідував вказівкам церкви, і ніяких інших інструкцій у нього не було.

[L]Отець Сміт - сумнозвісний католицький священик, який сексуально домагався щонайменше 20 дітей за 40-річний період своєї служби.

Врешті-решт його вдалося передати в руки правосуддя. Сміт був визнаний винним по більш ніж 90 пунктах звинувачення.

Проте правозахисні організації продовжують вважати, що священик міг приставати до сотень дітей, тому що його постійно переміщали з одного приходу до іншого в Ірландії і за її межами.

Після зізнання кардинала Брейді в тому, що він був присутній на двох зустрічах, де дітей примушували пообіцяти, що вони нікому не розкажуть про події, активісти звинуватили його в тому, що він покривав Сміта, і зажадали, щоб архієпископ склав сан.

"Він знав, що цей педофіл (Сміт) домагався дітей, і нічого не зробив, щоб заявити про це в поліцію - ні тоді, ні протягом 20 років після цього, поки Сміт продовжував ґвалтувати і спокушати в різних парафіях по всьому світу, залишаючись абсолютно безкарним", - обурюється правозахисник Кольм О'Горман.

"Замість цього він взяв участь у приховуванні злочинів і змусив його жертв мовчати", - продовжує він.

"Кардинал Шон Брейді взяв особисту участь у вчиненні Католицькою церквою серйозних помилок стосовно Сміта та його злочинів по відношенню до дітей. На підставі його власних заяв, зроблених в грудні 2009 року, він повинен скласти з себе сан", - стверджує О'Горман.

У 1975 році майбутній кардинал Брейді розслідував заяви двох підлітків про сексуальні домагання в якості особистого секретаря єпископа Кілморського.

За словами самого Брейді, він просто виконував вказівки свого єпископа, а ніяких інших інструкцій про те, що робити при проведенні такого роду розслідувань, на той момент у нього не було.

Кардинал підкреслює, що в результаті його розслідування в 1975 році Сміт був відсторонений від виголошення проповідей і позбавлений права проводити сповіді.

Реклама:

Головне сьогодні