Тест

При вступі враховуватимуться бали тестів і атестата - міністр

Про це заявив міністр освіти і науки Дмитро Табачник в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"(Тестування цього року) залишиться. Ми шукаємо консолідовану позицію для того, щоб революційних змін не вносити, оскільки сотні тисяч учнів готуються до тестів", - зазначив він.

Однак, за словами Табачника, "при вступі у ВУЗ буде враховуватися і бал атестата: він буде давати максимум - 200 балів при максимумі балів при тестуванні 600". Міністр уточнив, що 200 балів - це якщо всі оцінки в атестаті 12 балів.

"Формулу розрахунку балів одержать всі навчальні заклади. Крім того, будуть скасовані обмеження для тих, хто закінчив школу до введення обов'язкового тестування - три роки тому і раніше", - заявив Табачник.

"Вони не винуваті, що наказами міністерства їхні атестати були, по суті, анульовані. Тому вони одержать право вступати за атестатами, здаючи вступні іспити до ВУЗів на заочні відділення. Так пропонують ректори", - додав він.

Крім того, повідомив Табачник, будуть зняті обмеження по тестах: "Скажімо, ви набрали 200 балів з фізики і 198 - з математики, але набрали менше 124 балів з мови та літератури. Це не буде перепоною для вступу на технічну спеціальність".

"Тому що в 2008 і 2009 роках близько 40 тисяч талановитих дітей залишилися за бортом, тому що не набрали 124 бали з мови та літератури, хоча набрали високі бали з точних дисциплін", - зазначив міністр.

"Нехай рахують ваші 100 балів з мови та літератури, ваші 200 балів з математики і 180 - з фізики і визначають, чи маєте ви за конкурсом тесту та атестата право на зарахування", - заявив Табачник.

"І не буде такого божевілля, коли попереднє міністерство вимагало за одну ніч від комісій вивісити всі списки. Зрозуміло, що це вело до масових помилок і, по суті, було маскуванням корупційної схеми", - додав він.

Табачник підкреслив, що вступні іспити до ВУЗів будуть проводитися тільки для заочників, що закінчили середні школи до введення тестування.

"Українська правда. Життя"