Табачник обіцяє тести різними мовами і хоче скоротити пільги

— 23 березня 2010, 12:15

"Перше, що ми зробимо - цього року всі школярі України складатимуть тести мовою навчання. Тому що немає морального права в жодного міністра ставити десятки тисяч людей у завідомо неконкурентноздатні умови", - сказав він в інтерв'ю "Сегодня".

Крім того, Табачник висловив намір скоротити кількість пільг: "Я постараюся максимально скоротити кількість пільг на престижні спеціальності. Ми після наради з ректорами виділимо до 25% бюджетних місць для пільговиків. Але не більше".

"Скасувати пільги міністр і міністерство неспроможні, тому що більшість пільг встановлені українськими законами. Будемо звертатися до парламенту, щоб кількість пільг мінімізувати", - додав він.

За словами Табачника, "наступного року міністерство в січні завчасно опублікує ті спеціальності, що найбільше потрібні державі - інженерні, будівельні, агрономічні, хімічні і так далі, куди ми готові забезпечити максимальний набір на бюджетні місця".

Крім того, міністр пообіцяв "усім ректорам, що ми відновимо систему довузівської підготовки".

За словами Табачника, вона впливатиме при вступі "при інших рівних можливостях". "У вас за підсумком набрано 800 балів і в мене, але я не закінчував підготовчий курс, а ви закінчували, значить, у вас більше шансів бути прийнятим, ніж у мене", - пояснив він.

Крім того, міністр виступив за деполітизацію підручників з історії і зобов'язався "особисто читати підручники з історії та літератури і з гуманітарних предметів для ВУЗів у школі".

Ще однією інновацією Міністерства освіти має стати полегшення ваги підручників, "щоб діти не надривалися". "Будемо випускати підручники легші за вагою в 2,5 рази, ніж попередні. Не з картонажного папера, а нових полімерних матеріалів", - пояснив міністр.

Реклама:

Головне сьогодні