Папа Бенедикт ХVI не позбавив сану священика-педофіла, який розбестив 200 дітей

— 26 березня 2010, 10:44

Документи, які це підтверджують, були передані газеті The New York Times адвокатами, які представляють інтереси осіб, що подали позов проти священика-педофіла. Серед паперів - внутрішня переписка між єпископами штату та Ватиканом, заяви жертв, записи експерта з сексуальних розладів, який мав бесіди із отцем Мерфі, та протокол засідання по цій справі у Ватикані, пише Газета.ру.

Документи свідчать, що єпископи Мілуокі, де педофіл пропрацював 24 роки, знали про його наругу над дітьми, проте до поліції не зверталися.

Отець Мерфі зізнався соціальному працівникові у розбещенні більше 200 дітей, проте заявив, що докорів сумління не відчуває.

Священик багато років працював у школі Святого Іоанна міста Сент-Френсіс для глухих дітей. Жертвами його домагань ставали хлопчики. Вони розповідали, що священик знімав штани та мацав їх.

Глухі діти намагалися привернути увагу дорослих до того, що із ними відбувається. Вони навіть роздавали листівки прихожанам церкви. Пізніше до справи долучилися батьки постраждалих дітей, які найняли адвокатів. Проте скандал не вийшов за межі церкви, а сам священик переїхав до міста Мілуокі, де продовжував опікуватися дітьми аж до самої своєї смерті.

Архієпископ Мілуокі Роберт Уікленд у своїх листах до кардинала Йозефа Ратцингера, нині папи Бенедикта ХVI, наполягав на тому, аби педофіла позбавили сану. Проте цього так і не сталося. Отець Мерфі помер у віці 72 років та був похований в уборі священика. Він так і не постав перед судом та не зазнав жодного дисциплінарного покарання.

Сам архієпископ Уікленд подав у відставку у 2002 році, коли стало відомо про його роман із чоловіком.

Офіційний представник Ватикану Федеріко Ломбарді, коли йому показали документи, назвав справу отця Мерфі "трагічним нещасним випадком".

Він не зміг пояснити, чому церковні посадовці приховали факти насильства над дітьми від суспільства, адже це не забороняється ані кодексом канонічного права, ані нормами Ватикану.

На рішення церкви стосовно того, чи позбавляти педофіла сану священика, за словами Ломбарді, вплинуло те, що стан здоров'я отця Мерфі був поганий, та й "свіжих" звинувачень проти нього не було.

Згідно з відомостями The New York Times, за останні 8 років лише 20% з трьох тисяч священників, яких звинувачували у різних порушеннях закону, пройшли через судовий розгляд. Лише 10% з них було позбавлено сану, і ще 10% відмовились від нього добровільно. 60% священників відбулися штрафами та дисциплінарними покараннями.

Реклама:

Головне сьогодні