Тест

Штати оштрафували українського хакера на півмільйона

Обвинувачення проти хакера висунула американська Комісія з цінних паперів та бірж (SEC), повідомляє Lenta.ru з посиланням на прес-реліз організації.

17 жовтня 2007 року Олександр Дорожко зламав комп'ютер у мережі фінансового агентства Thomson Financial і викрав прес-реліз компанії IMS Health про фінансові показники за третій квартал 2007 року, що не був призначений для поширення до кінця робочого дня.

Потім він використав інформацію, що містилася в релізі, в ході біржової торгівлі.

Він вклав більше 40 тисяч доларів з особистих заощаджень в опціони "пут" і зміг заробити більше 287 тисяч доларів на їхньому продажі, після того як наступного дня вартість акцій IMS Health впала на 28 % під впливом негативної інформації про фінансові показники компанії.

Опціони "пут" пропонують інвесторам можливість продати домовлену кількість акцій за домовленою ціною до визначеного дня.

У лютому 2008 року окружний суд першої інстанції виправдав дії хакера, визнавши, що вони не підпадають під статтю про торгівлю з використанням інсайдерської інформації.

Суддя визначила, що на Дорожка не було покладено фідуціарний обов'язок, що обмежує дії біржових трейдерів, і що він мав повне право укладати угоди на біржі з використанням власних коштів.

SEC оскаржила це рішення в апеляційному суді вищої інстанції, який два роки потому виніс рішення не на користь хакера.

За цей час Дорожко так і не отримав зароблену ним суму, що знаходилася під арештом. Сума призначеного хакеру штрафу включає не тільки безпосередній прибуток від торгівлі опціонами, але також відсотки і судові витрати.