У саркофазі Ярослава Мудрого чужі кістки - вчені

— 12 квітня 2010, 13:53

"Уже точно відомо, що знайдені у гробниці кістки - набагато молодші. Останки Ярослава, імовірніше за все, пропали. Але нам було суворо наказано не розголошувати цю інформацію: керівництво не хоче, щоб про це поки знали", - розповів "Сегодня" один зі співробітників "Софії Київської", де і знаходиться саркофаг.

Усипальницю князя Ярослава Мудрого розкрили у вересні минулого року. Уже тоді вчені здивувалися: у гробниці мали бути, крім останків князя, жіночі кістки (можливо, дружини Ярослава Інгігерди) і череп невідомої трирічної дитини. Але у саркофазі були тільки чоловічі останки.

Офіційно в "Софії" від коментарів ухиляються. "Новини щодо кісток Ярослава є, але ми поки нічого говорити про це не будемо. Попереду ще генетичний аналіз, а до остаточних результатів - ніякої інформації про кістки", - сказала заступник гендиректора з наукової праці Ірина Марголіна.

Мовчать і в Національному медуніверситеті ім. Богомольця, в якому медичну експертизу кісток повинні були закінчити ще в березні.

"Зараз аналізи припинено з об'єктивних причин. За домовленістю з керівництвом "Софії", попередні результати дослідження коментувати не буду", - заявив завідувач кафедри судмедекспертизи Борис Михайличенко.

Раніше достовірність кісток не піддавалася сумнівам: вченим вдалося побачити за останками патологію ноги, яку Ярославу приписували літописи. Втратитися вони могли і в Росії - уперше гробницю відкрили в 1932 і 1939 роках для складання опису, після цього передали до Ленінграду, а потім повернули - вже після війни.

І тільки зараз саркофаг вирішили знову відкрити. "Зрозуміло, чому в "Софії" мовчать. Це дуже неприємна ситуація: розраховували зробити сенсацію, а вийшла пустишка. З заповідника першого спитають, якщо дізнаються про пропажу, адже він відповідає за зберігання кісток", - вважає археолог Віталій Козюба. На його думку, зараз співробітники заповідника шукають кістки у себе в фондах.

"Необов'язково вони загубилися в Росії. Співробітники і керівництво "Софії" змінюється. Десь могли недоглядіти, втратити етикетку до ящика. А якщо їх все ж таки не передали з Пітера, то з огляду на його блокаду під час війни, плутанину, знайти їх буде неможливо", - вважає Козюба.

Директор Інституту археології Петро Толочко упевнений: дуже велика імовірність, що кістки несправжні. "Але тоді вони вже загублені назавжди. Де їх шукати, незрозуміло", - сказав він.

Плани на останки Ярослава Мудрого у вчених були грандіозними: хотіли зробити гістологічний, медико-анатомічний і генетичний аналізи.

А на основі цих результатів планували встановити точний вік, дату смерті, етнічну приналежність князя, а також хвороби, на які він страждав, і відновити його портрет за допомогою комп'ютерної графіки. Велику частину аналізів уже зробили, залишився тільки генетичний. Його планували провести за допомогою шведських, французьких і німецьких науковців.

Реклама:

Головне сьогодні