Зими в Європі ставатимуть холоднішими – вчені

— 16 квітня 2010, 11:00

Зими в континентальній Європі та Великобританії в найближчі роки будуть все холоднішими, і виною тому низька сонячна активність. До такого висновку дійшли британські вчені, передає ВВС.

Дослідники встановили, що між скороченням кількості плям на сонці і атмосферними явищами, які "блокують" теплі західні вітри в Європі під час зимових місяців, існує прямий зв'язок.

При цьому, ці висновки стосуються лише певної частини Європейського континенту і не впливають на глобальну тенденцію зміни клімату в бік потепління, кажуть науковці.

"Ця зима, приміром, була дуже холодною. Тому ми вирішили з'ясувати, чи є це тенденцією або випадковістю", - зауважив керівник дослідження Майк Локвуд з британського університету Редінг.

Для того, щоб у цьому розібратися професор Локвуд і його колеги співставили дані про зміну сонячної активності з даними по зміні температури повітря у Великобританії.

Справа у тому, що саме британські архіви спостережень за температурою - найповніші в світі - охоплюють період "мінімуму Маундера" - так називають піввіковий період аномально низької сонячної активності з 1645-го по 1715 роки.

Саме в цей час вчені в Європі відзначають низку дуже холодних зим, яка отримала назву "Малий льодовиковий період".

У наступні 300 років активність сонця поступово збільшувалася, а потім знову різко впала за менш, ніж 100 років.

Європа, за словами професора Локвуда, особливо схильна до впливу сонячної активності на температури, оскільки прямо над нею, на висоті 7-12 м проходить "коридор вітрів" північної півкулі.

Час від часу цей коридор змінює свою форму і огинає Атлантичний океан з північного сходу, тим самим, блокуючи м'які, теплі вітри із Заходу. А саме завдяки їм європейські зими славляться своєю м'якістю.

Нинішній виток спаду активності Сонця почався близько 1985-го року і триватиме ще кілька десятиліть, кажуть науковці.

Однак це не означає, що стовпчик температури в європейських містах буде опускатися нижче нуля кожну зиму.

Реклама:

Головне сьогодні