Вікіпедію обурив заголовок на "УП"

— 16 квітня 2010, 19:35

У статті "Українська Вікіпедія як антиукраїнський інструмент" Сергій Грабовський звернув увагу на таку інформацію, що знайшов у Вікіпедії на Романа Шухевича:

"Член галицького крайового проводу ОУН(б), потім (з 1941) - першого з іноземних легіонів Вермахту "Нахтігаль", з 1941 мав німецький військовий чин гауптман (капітан), в 1942-43 - гауптштурмфюрер. Пізніше - генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА, голова Секретаріату УГВР. Знищений в ході спец операції правоохоронними органами Української РСР. Посмертно Герой України".

Також подив та обурення у автора викликав допис про Степана Бандеру: "На початку 1940-х років Степан Бандера був завербований агентом Абверу, а ОУН-Б тісно співпрацювало з німцями".

Такі дані Сергій Грабовський назвав дезінформацією і зауважив, що Вікіпедію створюють не лише прості громадяни, але й "вельми професійні інтернетники в цивільному". "Що ж, на війні - як на війні", - додав він.

Поява цієї статті на "Українській правді" викликала "неоднозначну реакцію" у голови правління "Вікімедія Україна" Андрія Бондаренка.

"З одного боку вдячний пану Сергію за інтерес до Вікіпедії та виявлені ним помилки, які ми, завдяки його зауваженням, усунули зі сторінок проекту", - зазначив Андрій Бондаренко у листі до "УП".

За його даними, "дезінформація про Шухевича була занесена у Вікіпедію місяць тому, а щодо Бандери - 9 місяців тому".

"У той же час обурила назва статті, що висвітлює проект у ганебному ключі, а нас, відповідно, як антиукраїнських інструменталістів. Тому хотілося би подати деякі роз'яснення", - зауважив Андрій Бондаренко.

Нажаль, пояснив він, "популярність Вікіпедії приваблює не тільки пошукачів знань і патріотів - час від часу до нас приходять і вандали, і спамери, і ідеологічні диверсанти, причому як аматори, так і професіонали".

"Вікіпедію може редагувати кожний користувач інтернету і останнім часом її редагують до 200 разів за годину. Звичайно відслідковувати всі правки небагатьом активістам проекту не так просто", - зауважує голова правління "Вікімедія Україна".

"Більше того, не всі адміністратори Вікіпедії можуть фахово розвіяти радянський міф, як це зробив шановний Сергій Грабовський - хоча би через неможливість оперативно перевірити інформацію по авторитетних джерелах", - додав він.

Андрій Бондаренко закликав "дослідників, журналістів і взагалі українських патріотів більше діяти "не словом, а ділом".

"Помітили на Вікіпедії фактичну помилку? Сміливо тисніть "редагувати" і правте! Помітили, що на Вікіпедії відсутня стаття про значиму персону чи подію? Сміливо створюйте нову статтю!", - закликає він.

"Також ви завжди можете звернутися до адміністраторів проекту, на сторінки "Кнайпи", чи до представників "Вікімедіа Україна" і висловити свої зауваження. Вікіпедія - це скарбниця знань українського народу і ваша безпосередня участь в ньому може значно зміцнити наш духовний потенціал у майбутньому", - додає голова правління Вікімедія Україна.

Реклама:

Головне сьогодні