Вікіпедію обурив заголовок на "УП"

— 16 квітня 2010, 19:35

У статті "Українська Вікіпедія як антиукраїнський інструмент" Сергій Грабовський звернув увагу на таку інформацію, що знайшов у Вікіпедії на Романа Шухевича:

"Член галицького крайового проводу ОУН(б), потім (з 1941) - першого з іноземних легіонів Вермахту "Нахтігаль", з 1941 мав німецький військовий чин гауптман (капітан), в 1942-43 - гауптштурмфюрер. Пізніше - генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА, голова Секретаріату УГВР. Знищений в ході спец операції правоохоронними органами Української РСР. Посмертно Герой України".

Також подив та обурення у автора викликав допис про Степана Бандеру: "На початку 1940-х років Степан Бандера був завербований агентом Абверу, а ОУН-Б тісно співпрацювало з німцями".

Такі дані Сергій Грабовський назвав дезінформацією і зауважив, що Вікіпедію створюють не лише прості громадяни, але й "вельми професійні інтернетники в цивільному". "Що ж, на війні - як на війні", - додав він.

Поява цієї статті на "Українській правді" викликала "неоднозначну реакцію" у голови правління "Вікімедія Україна" Андрія Бондаренка.

ВІДЕО ДНЯ

"З одного боку вдячний пану Сергію за інтерес до Вікіпедії та виявлені ним помилки, які ми, завдяки його зауваженням, усунули зі сторінок проекту", - зазначив Андрій Бондаренко у листі до "УП".

За його даними, "дезінформація про Шухевича була занесена у Вікіпедію місяць тому, а щодо Бандери - 9 місяців тому".

"У той же час обурила назва статті, що висвітлює проект у ганебному ключі, а нас, відповідно, як антиукраїнських інструменталістів. Тому хотілося би подати деякі роз'яснення", - зауважив Андрій Бондаренко.

Нажаль, пояснив він, "популярність Вікіпедії приваблює не тільки пошукачів знань і патріотів - час від часу до нас приходять і вандали, і спамери, і ідеологічні диверсанти, причому як аматори, так і професіонали".

"Вікіпедію може редагувати кожний користувач інтернету і останнім часом її редагують до 200 разів за годину. Звичайно відслідковувати всі правки небагатьом активістам проекту не так просто", - зауважує голова правління "Вікімедія Україна".

"Більше того, не всі адміністратори Вікіпедії можуть фахово розвіяти радянський міф, як це зробив шановний Сергій Грабовський - хоча би через неможливість оперативно перевірити інформацію по авторитетних джерелах", - додав він.

Андрій Бондаренко закликав "дослідників, журналістів і взагалі українських патріотів більше діяти "не словом, а ділом".

"Помітили на Вікіпедії фактичну помилку? Сміливо тисніть "редагувати" і правте! Помітили, що на Вікіпедії відсутня стаття про значиму персону чи подію? Сміливо створюйте нову статтю!", - закликає він.

"Також ви завжди можете звернутися до адміністраторів проекту, на сторінки "Кнайпи", чи до представників "Вікімедіа Україна" і висловити свої зауваження. Вікіпедія - це скарбниця знань українського народу і ваша безпосередня участь в ньому може значно зміцнити наш духовний потенціал у майбутньому", - додає голова правління Вікімедія Україна.

Реклама:

Головне сьогодні