Україна відкрила небо. Збитки від вулкану більші, ніж після 11 вересня

— 19 квітня 2010, 10:44

Водночас у більшості країн Північної та Центральної Європи авіарейси скасовані на невизначений термін, повідомляє Радіо "Свобода".

Через виверження вулкану в Ісландії протягом доби були закриті Сімферопольська, Львівська, Бориспільська, Одеська та Дніпропетровська повітряні зони, десятки рейсів скасували.

Хмара вулканічного попелу, що утворилась чотири дні тому, паралізувала авіасполучення у всій Європі: лише за 17 квітня тут скасували близько 20 тисяч рейсів.

Робота українських аеропортів потроху відновлюється. Напередодні у Міністерстві транспорту та зв'язку заявили про відкриття усіх повітряних зон.

[L]

У Міжнародних авіалініях України через проблеми з авіаперевезенням пасажирам рекомендували дочекатися рейсу або повернути квитки.

За словами прес-секретаря компанії Євгенії Сацької, наразі МАУ відновили частину рейсів.

"Вже виконано декілька міжнародних рейсів, а літаки повертаються з запасних аеродромів, де вони змушені були сісти на певний час. Ми починаємо виправляти графік", - зазначила вона.

В Україні через тимчасове закриття повітряних зон активізувалися зокрема залізничні перевезення. Через скасування авіарейсів та зростання попиту на міжнародні перевезення "Укрзалізниця" додала близько 30 вагонів до потягів, які прямують до Польщі, Німеччини та Росії.

Хмара пилу й попелу з ісландського вулкану Ейяф'ятлаєкютл розпочала свій рух над Північною Європою, нині через активні повітряні маси стрімко поширюється на Південь та Схід.

Усі авіарейси скасували у країнах Центральної та Північної Європи. Водночас у Північній Америці та Азії авіаперевезення за низкою напрямків перенесли на невизначений термін.

За оцінками Міжнародної організації цивільної авіації, поширення хмари вулканічного попелу вже завдало авіації більших збитків, аніж закриття авіасполучення після терактів 11 вересня 2001 року у США.

В Єврокомісії заявили про ініціативу створити робочу групу для підрахунку цих збитків.

Вулканолог Університету Ісландії Арман Хоскульдсон розповідає, що це вперше, коли виверження вулкану паралізувало авіасполучення на цілому континенті.

Реклама:

Головне сьогодні