У Чеських школах більше не вчитимуть писати прописом

— 21 квітня 2010, 10:22

Класичне красне писання з його єднальними лінями, яке панувало у чеських школах з ХІХ століття, має стати історією, повідомляє "Німецька хвиля".

Класичне чеське писання зазнало змін уже в 30-х роках ХХ століття, коли вийшли з ужитку грубі єднальні лінїї, що дозволило писати швидше, а заразом і більш недбало.

"З часом", - каже графік Ян Солпера, коментуючи новацію міністерства освіти, - "чехи писали дедалі недбаліше, і стало ясно, що нам доведеться перебрати досвід англосаксонських країн, де в усіх випадках уживалися друковані літери".

Радана Ленцова, чиє написання латинки рукою схвалено освітянами як взірець, обґрунтовує модернізацію тим, що сучасні діти постійно мають діло з комп'ютерними текстами, "есемесками", а відтак сприймають краснопис як щось екзотичне.

На її переконання, стиль писання, якого досі навчала школа, більшості людей не знадоблявся і не знадобиться в житті.

Дехто з прихильників цієї "літерної реформи" зауважує, що в Чехії всі бюрократичні формуляри - анкети, рахунки, квитанції - давно заповнюються імітацією друкованого шрифту, а не скорописним письмом.

Чи означає все мовлене, що в чеській освіті відбувається революція? На думку декана педагогічного факультету Радки Вілдової (Карлов університет), ні в якому разі.

Вона певна, що обидві моделі писання співіснуватимуть ще тривалий час. А поки нову модель вітають як фахівці, так і чеська громадськість.

Реклама:

Головне сьогодні