Весна у Карпатах: лижі, сноуборд і сонячні ванни

На Буковелі ще працює один підйомник, але траса покрита штучним снігом - гармати періодично посипають ним схил. А от на найвищому гірськолижному курорті України Драгобрат немає гармат, там сніг справжній і ще не розтанув, хоч вдень припікає сонце і на деяких галявинах вже з'явилися крокуси.

Одні туристи засмагають на траві поміж цих карпатських квітів, а буквально за сотню метрів від них по снігу пролітають сноубордисти.

Туристів значно менше, аніж взимку, а відповідно й ціни впали. У більшості туристичних баз багато вільних місць, біля підйомника фактично немає черг. Ні на Драгобраті, ні в Буковелі вже немає таких натовпів лижників, як раніше. Винайняти гірські лижі чи сноуборд можна за 50 гривень на добу.

Серед туристів у Карпатах зараз найбільше фрірайдерів. Вони катаються не лише на гірськолижних трасах, але й піднімаються вище у гори. Із Драгобрата половина туристів піднімалися на вершини Жандарм та Близниця і спускалися вже звідти необ'їждженими схилами. А екстремали ще й стрибали зі снігових карнизів, що нависають над схилами цих вершин.

"Сніг просто чудовий для сноубордистів", - розповідає львівський фрірайдер Володимир Семків. "Я буквально за 10 хвилин спустився із найвищої тамтешньої вершини Близниця аж до турбази. А от взимку занурювався у глибокому пухкому снігу і вибиратися звідти доводилося кілька годин".

Компанія екстремалів з Луцька розважалися біля гірського озерця, в якому вода розтанула, але ще плавав лід. Сноубордисти розганялися на схилі, влітали на швидкості в озеро і пролітали по воді, наче на водних лижах, до протилежного берега.

Якщо ж швидкість була замала або не вдавалося втримати рівновагу, то сноубордисти разом зі своїми дошками пірнали в крижану воду. Але одразу ж зігрівалися на сонці на сусідній трав'яній галявині.

На такому яскравому сонці, яке було на Драгобраті минулими вихідними, обличчя згорає за кілька годин. Мало хто здогадався взяти із собою сонцезахисний крем, тож всі поверталися звідти з червоним обличчям.

"У нас традиційно закриття сезону 10 травня, щоправда зараз снігу трішки менше, аніж було торік", - розповідає місцевий житель Василь Поп'юк, який розселяє туристів.

"Важко сказати, чи буде працювати підйомник на першотравневі свята. Цілком імовірно, але це залежить від погоди. А для фрірайдерів на хребті снігу ще довго буде вдосталь", - запевняє він.

Реклама:

Головне сьогодні