Сон допомагає у вирішенні проблем та завдань

— 23 квітня 2010, 14:02

Такого висновку дійшли науковці з Гарвардської медичної школи, пише "The Telegraph". Вчені дослідили, що людина, яка після одержання завдання поспить, видасть значно кращі результати.

Під час дослідження, результати якого були опубліковані в журналі "Current Biology", групі з 99 добровольців запропонували поглянути на тривимірний лабіринт на екрані комп'ютерів. П'ять годин по тому вони мали віднайти у ньому прохід до умовного орієнтира (дерева).

Ті з піддослідних, кому було дозволено здрімнути перед виконанням завдання, впорались із ним значно швидше, продемонструвавши у 10 разів кращий результат, аніж ті, хто не стулив очей.

Під час сну мозок займається обробкою спогадів на багатьох рівнях та шукає способи найкращого виконання поставлених завдань, каже керівник дослідження професор Роберт Стікголд.

"Фактично, це може бути однією з головних цілей виникнення сновидінь. Якщо ви не спите, ваші результати у наступному завданні будуть гіршими. Ваша пам'ять практично розпадається, як би ви не розмірковували над лабіринтом", - каже він.

Не йдеться про те, що сни призводять до покращення пам'яті, швидше вони є ознакою того, що інші, несвідомі зони мозку ретельно працюють над тим, аби пригадати, як пройти крізь цей віртуальний лабіринт, пояснює професор.

"Дехто розглядав сни як розвагу, натомість це дослідження наводить на думку, що вони є допоміжним продуктом (процесу) обробки пам'яті", - зазначає Стікголд.

Науковець вважає доцільним пошук шляхів для застосування цього відкриття у повсякденному житті заради більш ефективного навчання та запам'ятовування.

Отож виходить, що дозвіл спати на роботі був би геть непоганою ідеєю та сприяв би підвищенню ефективності виконання складних виробничих завдань.

Реклама:

Головне сьогодні