Життя на Землю принесли астероїди, вважають вчені

— 29 квітня 2010, 15:44

Це є підтвердженням теорії про те, що саме астероїди принесли на Землю воду та хімічні сполуки, що дало поштовх виникненню життя.

За допомогою встановленого на Гавайях телескопу NASA астрономи дослідили інфрачервоне сонячне світло, що відбивалося від Феміди 24, що завширшки близько 200 кілометрів.

Виявилося, що астероїд вкритий тонким шаром льоду. Також вчені помітили на ньому органічну речовину, повідомляє "The Telegraph".

Це спростовує давню теорію про те, що астероїди сухі та неживі, навпаки - ймовірно, що саме вони зіграли вирішальну роль у розвитку життя на нашій планеті.

"Потрапивши на Землю разом із метеоритами, це могло дати поштовх розвитку життя", - каже доктор Джош Емері з Університету Теннессі.

Доктор Емері зазначає, що наявність на астероїді льоду вельми здивувала науковців, оскільки температура брили є надто високою, аби вона могла довгий час летіти з льодом на поверхні.

"Це наводить на думку, що льоду на поверхні Феміди 24, і, можливо, інших астероїдів, дуже багато. Лід на астероїдах може бути відповіддю на загадку, звідки на Землі взялася вода", - каже Емері.

Лишається незрозумілим, як вода могла дістатися Землі, адже з наближенням астероїду до Сонця, вона мала випаруватися. Проте вік льодових шарів на поверхні астероїда вимірюється тисячами, а то й мільйонами років.

Отже, лід регулярно поповнюється, можливо, завдяки процесу "газовиділення", під час якого лід, що міститься всередині астероїду, повільно випаровується крізь тріщини у поверхні, або викидається, коли Феміда 24 зіштовхується з космічним сміттям.

Оскільки Феміда 24 належить до "родини" астероїдів, що утворилися внаслідок потужного удару, що колись розколов більше космічне тіло, вочевидь, цей первинний об'єкт також мав на собі лід.

Відкриття дає вченим змогу припустити, що "блоки життя" - вода та органіка - можуть бути присутні у планетній системі навколо кожної зірки.

Також воно змусить передивитися різницю між кометами та астероїдами, оскільки досі вважалося, що астероїди складаються з каменю, а комети з льоду.

Реклама:

Головне сьогодні