Коти, собаки та інші тваринки можуть бути шульгами або правшами

— 30 квітня 2010, 10:18

Про це свідчать результати дослідження, яке провели психологи з Університету королеви у Белфасті. Протягом кількох тижнів науковці гралися з 42 домашніми кицьками.

Виявилося, що кицьки віддають перевагу правиці, а коти частіше виявляються шульгами, повідомляє "The Daily Mail" із посиланням на "New Scientist".

Те ж саме стосується і собак, доки вони не стерилізовані. Це дає змогу припустити, що саме гормони відповідають за ліво- або праворукість.

Папужки схильні брати предмети "домінантною" лапкою, рибки можуть надавати перевагу маневрам вліво або вправо, коли тікають від хижака. Жаби - найчастіше правші.

Горбаті кити також воліють жувати їжу саме правою стороною щелепи.

Песики вимахують хвостами вправо, коли вони спокійні, та вліво, коли збуджені.

"Зразки поведінки котів та кішок відрізняються, наприклад, у стилі полювання або турботі про дитинчат, можливо, це визначає й різні потреби відносно моторики", - кажуть експерти.

Цікаво, що папужки - правші або лівші, виявилися більш розумними за тих, що однаково користуються правою та лівою лапками.

Золоті рибки, тікаючи від небезпеки, обирали той чи інший бік відповідно до того, яке око та яка півкуля були більше задіяні. Аби провести подібний тест, варто занурити у воду якийсь незнайомий предмет та спостерігати, як поводитимуться мешканці акваріуму.

До речі, як ліворукі люди, так і тварини мають певну перевагу, коли починають напад на праворукого суперника та збивають його з пантелику. Це також стосується таких видів спорту, як теніс чи бокс.

Реклама:

Головне сьогодні