Нерівний шлюб вкорочує життя жінці

— 13 травня 2010, 16:13

Науковці з німецького Інституту демографічних досліджень Макса Планка стверджують - що більша різниця у віці подружжя, то меншою є тривалість життя дружини, й не має значення, молодша вона за чоловіка чи старша.

До такого висновку вчені дійшли, проаналізувавши дані стосовно майже двох мільйонів подружніх пар з Данії, повідомляє сайт інституту.

Хоча попередні дослідження вказували на те, що чоловіки, які мають молодших дружин, живуть довше, нині науковці стверджують, що жінок така закономірність не стосується.

Похитнулася й теорія "вибору здоров'я", згідно якої той, хто обирає молодшого за себе партнера, є здоровішим, тож проживе довше.

Також досі вважалося, що молодший партнер має позитивний психологічний та соціальний вплив на старшого, а також краще про нього дбатиме в похилому віці, подовжуючи тим самим його життя.

"Ці теорії слід переглянути. Причини різниці у показниках смертності залежно від різниці у віці подружжя лишаються невідомими", - зазначає дослідник Свен Дрефаль.

Згідно результатів дослідження, опублікованих у журналі "Demography", жінка, що бере шлюб із партнером, молодшим за неї на 7-9 років, збільшує собі ризик померти раніше на 20%.

Власне кажучи, жінки не так часто й обирають собі молодих наречених. Вони надають перевагу чоловікам свого ж віку, або старшим. Наприклад, у Сполучених Штатах, за статистикою, чоловік є на 2,3 роки старшим за жінку.

[L]"Це не тому, що жінки не здатні знайти собі молодших партнерів, більшість просто цього не хоче", - стверджує Дрефаль.

Є сумнівним також, чи може молодший чоловік принести користь дружині у соціальному та психологічному плані. Здається, цей ефект також діє лише в зворотному напрямку.

Науковці констатують, що середньостатистичний чоловік має менше соціальних контактів, аніж жінка. Тож навряд чи він разом зі своє партнеркою виходитиме на прогулянки та насолоджуватиметься життям. Зазвичай вона вже має друзів для цього. Не привнесе великої розради у життя дружини й старший за неї чоловік.

Отже, шлюб із молодшим чоловікам для жінки є невигідним. Але чому ж він скорочує її життя?

"Одним з можливих пояснень може бути те, що пари, у яких чоловік є молодшим, порушують соціальні норми й тому потерпають від соціальних санкцій", - каже Дрефаль.

Факт перебування у шлюбі із молодшим чоловіком суперечить тому, що звично вважається нормою, тож до таких пар можуть ставитися як до "аутсайдерів". Наслідком цього може стати менш радісне та сповнене стресів життя, погіршення здоров'я й, звідси, збільшення показників смертності.

Однак не слід вважати, що від шлюбу жінка має самі лише негаразди. Науковці зазначають, що одружені чоловіки та жінки, попри все, живуть довше за самітників.

Реклама:

Головне сьогодні