У мозку знайдено головний "вимикач" пам'яті

— 14 травня 2010, 14:03

Йдеться про білок H4K12, який доктор Андре Фіше з Європейського інституту неврології у Готтінгені, Німеччина виявив у піддослідних мишей. Саме він, вважають дослідники, керує генним ключем від пам'яті, пише The Daily Mail.

Коли "вимикач" вимкнено через старіння або хворобу, спогади зникають. Проте, коли, за допомогою ліків, вдається його знов увімкнути, здатність мозку зберігати інформацію значно покращується.

Згідно із публікацією у журналі Science, маніпуляції із "вимикачем" старих гризунів повернули їм пам'ять, яку вони мали замолоду.

Вчені впевнені, що подібний "вимикач" існує й у людському мозкові, тож за десять років вони сподіваються одержати потрібні ліки.

Препарат, що використовується нині на мишах, на жаль, є руйнівним для людського мозку, хоча й досить дієвим для лікування раку крові.

ВІДЕО ДНЯ

Ліки, що нині вживають проти хвороби Альцгеймера, здатні лише пригальмувати її розвиток. До того ж, вони допомагають не всім пацієнтам, та з часом їхня дія слабшає.

"Це дуже важливе відкриття. Лише цим не вилікуєш хворобу Альцгеймера - вона потребує підходів з різних боків - проте це точно стане в пригоді", - запевняє Фіше.

Нейробіолог із США, професор Девід Світт погоджується із тим, що H4K12 може допомогти при лікуванні хвороби Альцгеймера, а також зарадити втраті пам'яті, пов'язаній із віком.

"Маємо сподівання, що ці дослідження дадуть нам більш ефективні стратегії покращення життя у похилому віці, а також сприятимуть кращому розумінню функції пам'яті", - каже Світт.

Лікування інших хвороб мозку, таких як хвороба Паркінсона або шизофренія, могло б також стати більш дієвим, якби вдалося знайти відповідні "вимикачі".

"Хоча й на мишах, це дослідження дає нам підказки щодо того, як пам'ять формується та функціонує в мозку. Тепер нам потрібно дізнатися, чи відбуваються ті самі процеси в людському мозку", - - зазначає доктор Марі Дженсон.

"Ми сподіваємось, що ці відкриття стимулюватимуть подальші дослідження для одержання нового способу лікування слабоумства, який так терміново потрібен", - каже дослідниця.

Реклама:

Головне сьогодні