Екологічно чисті продукти в Україні: попит перевищує пропозицію

245
18 травня 2010

Українські споживачі хочуть купувати екологічно чисті сертифіковані продукти. За даними соціологічного опитування, 79% жителів України бажають, аби на їхньому столі була органічна продукція, вирощена без застосування хімічних добрив і пестицидів та сертифікована за європейськими стандартами якості.

Однак зараз лише 0,1 % від продажів харчових продуктів в Україні припадає на органічні продукти, зауважили учасники фахового круглого столу, повідомляє "Німецька хвиля".

Замало виробників, які готові вкладати гроші в екологічно чисте вирощування та переробку, каже голова асоціації "БІО лан" Василь Пиндус.

Реклама:

Однак він упевнений, що ситуація зміниться після прийняття Верховною Радою закону про органічне виробництво, який парламентарі хочуть розглянути цього року.

"Зараз серед перешкод для розвитку цього бізнесу є складність вирощування органічної продукції, недостатня кількість мереж, які продають цю продукцію, відсутність державної фінансової підтримки, недостатнє інвестування у цю галузь", - розповідає Василь Пиндус.

Разом з тим він наголошує, що в України є великий потенціал у цьому секторі, адже світовий ринок екологічно вирощених продуктів складає 40 мільярдів євро, а український - поки лише один мільйон євро.

Натомість координатор швейцарсько-українського проекту "Органічна сертифікація та розвиток ринку в Україні" Наталя Прокопук наголошує на важливості незалежної сертифікації за міжнародними стандартами всієї вирощеної в Україні органічної продукції.



Реклама: