Тест

Forbes: найкраще та найгірше оплачувані професії у США

Згідно з даними станом на травень 2009-го року, оприлюдненими Бюро трудової статистики в понеділок, найкращі заробітки у США мають лікарі. До медичної галузі належать 9 з 10 найкраще оплачуваних професій з сьогоднішнього списку, зауважує Forbes.

Окрім лікарів, до "Топ-10" найбільш високооплачуваних робітників вдалося потрапити лише керівникам високого рівня. Найбільш "дорогим" президентом компанії у США є очільник Occidental Petroleum Рей Ірані, який заробив за рік 52,2 мільйони доларів. Річна ж зарплатня та премії президента Walt Disney Роберта Іджера разом склали 20,8 мільйонів доларів.

У протилежному ж від медиків кінці списку опинилися працівники галузі громадського харчування. Кухарі фаст-фудів мають приблизно півтори тисячі доларів на місяць, недалеко від них пішли мийники посуду та обслуговуючий персонал.

Прірва між хірургами та персоналом закладів харчування стає ще глибшою, якщо врахувати вартість медичної страховки, що нерідко з'їдає 30% зарплатні та не пропонується на багатьох низькооплачуваних роботах.

Фото The U.S. Army з Flickr
Однак, зарплати в лікарів настільки високі не лише через попит на спеціалістів, а й тому, що їм доводиться вкладати чимало коштів у свою освіту та страхування на випадок судового переслідування.

Хірурги в середньому заробляють близько 220 тисяч доларів на рік. У Сполучених Штатах живе 44560 хірургів, та найкращий заробіток вони мають у штаті Вайомінг.

Анестезіологи найкраще почуваються у Вашингтоні, де їм платять 212 тисяч доларів на рік. Усього їх в країні 37450 осіб.

Трохи менше за них заробляють хірурги-стоматологи та щелепно-лицеві хірурги - 211 тисяч доларів на рік. Усього в США таких спеціалістів лише 5390.

Ортодонти мають близько 206 тисяч доларів на рік. Їх також порівняно небагато - 5410, й найбільш дорогі вони у Род-Айленді.

Фото SarahMcD з Flickr
Акушери та гінекологи не бідують, особливо у Вісконсині. Їхня середня річна зарплатня також становить близько 205 тисяч доларів. Цей фах мають 20380 осіб.

Зарплатня терапевтів, сімейних практикуючих лікарів та інших спеціалістів галузі в середньому коливається від 169 до 184 тисяч на рік.

Середній керівник поступається лікарю, проте заробляє на рік 168 тисяч доларів. Найдорожче начальників цінують у Делавері, а всього в країні їх 297640 осіб.

До списку найдорожчих фахівців США потрапили й психіатри, які мають близько 164 тисяч доларів на рік. В Америці працює 22210 психіатрів.

Якщо ж перейти до протилежного кінця списку - то найгірше в США ведеться працівникам галузі громадського харчування.

Найнижча зарплатня у помічників кухарів, в тому числі у фаст-фуді - в середньому вони отримують 18,1 тисячу доларів на рік. Таких працівників у країні понад 2,5 мільйони осіб.

Кухарі фаст-фуду заробляють трохи більше - 18,2 тисячі доларів на рік.

Фото sarniebill1 з Flickr
Працівники перукарень, які миють голови клієнтам - роблять це за 18,9 тисячі доларів на рік. Цих спеціалістів у США 16170 та найкраще їм платять у Массачусетссі.

Миття посуду працедавці оцінюють дешевше - мийники посуду одержують в середньому 18,3 тисячі доларів.

Зарплатня обслуговуючого персоналу їдалень та кафетеріїв коливається від 18,9 до 19,1 тисяч доларів.

Фото АР
Касири заробляють приблизно 19 тисяч доларів. Усього в США їх близько 3,5 мільйонів, проте найкраще ця робота оплачується у Вашингтоні.

Обслуговуючий персонал у сфері розваг заробляє в середньому 19,4 тисяч доларів на рік.

Швейцари та білетери отримують по 19,6 тисяч, при чому найкраще платять їм у Нью-Йорку.

P.S. За даними Держкомстату, середня зарплата в Україні в 2009 році становила 1906 гривень на місяць, тобто 22872 гривні на рік (2900 доларів).