Британський вчений заразився комп'ютерним вірусом

— 27 травня 2010, 10:40

Британський вчений імплантував собі в руку чіп, на якому міститься комп'ютерний вірус, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Використаний чіп - допрацьована версія пристрою, який імплантують домашнім тваринам. Цей пристрій досить нешкідливий - він дозволяє відкривати автоматичні двері і включати мобільний телефон.

Але, каже дослідник, якщо до тих же систем, з якими взаємодіє його чіп підключити інші аналогічні пристрої, їх робота може бути порушена.

Гассон визнає, що проведений ним експеримент лише демонструє принципові можливості: в майбутньому, коли медичні пристрої стануть більш складними, подібний сценарій може призвести до порушення роботи апаратів як імплантують людям. Зокрема, електрокардіостимуляторів чи кохлеарних імплантатів, які дозволяють повернути слух.

"З плюсами, які несуть ці нові технології, з'являються і нові ризики. Ми можемо певним чином поліпшити самих себе, але точно так само як і у випадку з іншими технологіями, наприклад, з мобільними телефонами, розвиток технологій робить нас менш захищеними перед ризиками, пов'язаними з проблемами безпеки і комп'ютерними вірусами", - говорить Марк Гассон.

За прогнозом дослідника, технології імплантації різних апаратів будуть поширюватися у майбутньому.

"Цей тип технологій вже комерціалізовано в Сполучених Штатах. Наприклад, існують так звані браслети медичної допомоги - якщо вас знайдуть без свідомості, ваша медична історія може бути моментально відсканована", - пояснює Гассон.

Вчений також впевнений, що в майбутньому вживляння різних імплантатів може отримати таке ж поширення як косметична хірургія.

"Якщо ми знайдемо варіант покращувати пам'ять або IQ, то існує реальна можливість того, що люди захочуть таку подібну процедуру", - вважає науковець.

Докладні результати дослідження Марка Гассона будуть представлені на міжнародному симпозіумі про вплив технологій на суспільство, який пройде в червні в Австралії.

Реклама:

Головне сьогодні