Звуки з трилерів запозичені у нажаханих тварин

— 28 травня 2010, 09:02

Нині вчені можуть пояснити, чому музика з трилерів завжди наганяє на нас жах. Причину вони вбачають у тому, що різкі, дисонуючі та несподівані звуки, що присутні у таких саундтреках, імітують голоси наляканих тварин, повідомляє The Daily Mail.

Професор Даніель Бламстейн з Каліфорнійського університету та композитор Пітер Кей з Кінгстонського університету в Лондоні дослідили саундтреки з 102 популярних фільмів - стрічок про війну, драм, пригодницьких та фільмів жахів.

Вони розглянули низку шумів, що називаються "нелінійними" звуками. Крім музики брали до уваги також використані спецефекти та крики.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими у журналі Biology Letters, у фільмах жахів найбільше жіночих криків, тоді як у пригодницьких стрічках найбільше криків можна почути від чоловіків. Найменше ж криків містять драматичні фільми.

У трилерах спостерігається чимало різких змін висоти звуку, тоді як у драмах тональність, як правило, низька.

"Нелінійні звуки тварини зазвичай видають, коли вони піддаються насильству, наприклад, під час нападу на них хижаків", - каже Бламстейн.

"Коли ссавці, й, можливо, птахи, проштовхують забагато повітря крізь свою гортань, виходить нелінійний звук, сигнал страху", - додає науковець.

"Можливо, виробники фільмів інтуїтивно дійшли до того, що можуть використати такі звуки", - зазначає він.

Реклама:

Головне сьогодні