"Діра" на Сонці викличе триденну магнітну бурю на Землі

— 28 травня 2010, 11:55

Такий прогноз про погіршення геомагнітного стану на Землі видають основні світові центри контролю геомагнітної активності, включаючи американську атмосферну адміністрацію NOAA і центр прогнозу в Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва (ФІАН), повідомляє Комсомольская правда.

"Причиною очікуваних геомагнітних збурень є розвиток в атмосфері Сонця корональний дірок, і що очікуваний вихід Землі в область їх прямої дії. При цьому дірка дуже широка, тому буря може протривати досить довго", - пояснює директор астрономічної обсерваторії Іркутського державного університету Сергій Язєв.

Корональний дірами називаються ділянки поверхні Сонця з відкритою конфігурацією магнітного поля, схожі на розімкнені петлі. Ці розкриті петлі і є джерелом сонячного вітру підвищеної інтенсивності, більш швидких частинок, які викликають геомагнітні бурі.

Астрономи обіцяють, що діра повинна зникнути 31 травня.

Не дивлячись на те, що прогнозована інтенсивність бурь буде мінімальною - індекс Кр не перевищить п'яти з десяти можливих, метеочутливі люди їх відчують на собі повною мірою, застерігають фахівці.

"Головний біль, слабкість, млявість, ломота в суглобах, сонливість або навпаки збуджений стан - ось деякі основні симптоми метеочутливості", - розповіла лікар-терапевт Маргарита Болотова.

Реклама:

Головне сьогодні