Найбрудніші міста та області України

Такі результати отримав Держкомстат, досліджуючи кількість викидів шкідливих речовин в атмосферу. Цікаво, що ці міста вже не перший рік утримують лідерські позиції.

Загалом у десятці найбрудніших міст країни лише два - не зі Східного регіону. Це Київ і місто Бурштин. Усі решта вісім - це Донецька, Дніпропетровська та Луганська області.

"Тут все логічно, більш за все забруднюють повітря підприємства хімпрому та металургії", - пояснює столичний еколог Володимир Борейко.

Головні винуватці забруднення - хімічна промисловість та металургія. Фото Abulic Monkey
"На сході багато шахт і металургії, у Кривому Розі одна тільки "Криворіжсталь" чого варта. У Бурштині - найбільша на Прикарпатті ТЕС, і хімкомбінат є. А от у Києві 85% викидів - через автомобілі, яких усе більше і більше", - додає він.

Отже найзабрудненішим містом у 2009 році став Кривий Ріг. За ним у трійці лідерів Маріуполь та Київ. Четвертим з найзабрудненіших українських міст став Бурштин Івано-Франківської області.

[VR]Єдиної граничної норми для всіх токсичних речовин немає - зауважують у Мінприроди. Є лише норми, наведені в мг/м3. Європейський стандарт - 50 мг/м3. В Україні навіть у найчистіших областях він - 150 мг/м3, а є і 350, і навіть 700 мг. [/VR]

За ними слідують Луганськ, Зеленодольськ (Дніпропетровська область), Курахово і Дебальцеве (Донецька область), Дніпродзержинськ (Дніпропетровська область). Закривають десятку найбільш забруднених міст Новий Світ у Донецькій області та Алчевськ - у Луганській.

Усього в 2009-му році в атмосферу України потрапило близько 6,5 млн. тонн шкідливих речовин. Активніше за всіх псують повітря промислові підприємства. Вони викидають 61% усіх шкідливих речовин у країні (3,9 млн. т).

"У 2009 році більш за все забруднюють атмосферу підприємства переробної і видобувної промисловості (31% і 21% викидів)", - повідомляють у Держкомстаті. "А також виробники електроенергії, газу і води (40%)". Від транспорту українцям дісталося 2,5 млн. т викидів. 91% з них "накашляли" авто.

У більшості міст викидів у 2009 році стало менше, ніж у попередньому. Усього по країні вони зменшилися майже на 800 тисяч тонн. Екологи бачать пояснення в кризі.

"Через фінансові проблеми скоротилося виробництво, через те, що ціни на газ у 2008 і 2009 піднімалися, зупинялися доменні печі", - пояснює Борейко.

Але автомобільні викиди навіть без важкої промисловості можуть вивести місто у лідери. Фото Keng Susumpow

"Але можна припускати, що коли криза закінчиться, наші промпотужності будуть зростати, і кількість викидів, відповідно, теж", - попереджає еколог.

У деяких містах спостерігається незначне зростання викидів, а от Київ забруднюється постійно. "Потрібно оновлювати транспортний автопарк на більш сучасні авто, що димлять менше, і озеленювати столицю", - радить Борейко.

Найчистішими містами, як уточнили в Мінприроді, є західноукраїнські облцентри Луцьк, Чернівці та Рівне. "У них тільки легка промисловість, металургії й енергетики немає. Ну і хороша екосистема", - пояснили в міністерстві.

Як дихається областям?

Повітря в більшості областей країни стає чистішим у порівнянні з 2008 роком. Кількість шкідливих речовин в українській атмосфері рекордно низька за останні 4 роки. Екології допомогла криза, яка торік різко скоротила виробництво в металургії та хімії.

Лише в Києві, Черкаській, Житомирській та Кіровоградській областях викиди в порівнянні з 2008 роком виросли (причина в автомобілях на дорогах, хоча в цілому по країні кількість автомобільних викидів знизилася), а от першість за екологічною чистотою зараз тримають Чернівецька область і Севастополь.

Чим далі на захід, тим у повітрі менше шкідливих речовин. Винятком серед західних областей вважається Івано-Франківська область (там є два великих підприємства - хімічне і нафтопереробне).

Таким чином найбрудніші області в країні: Донецька, Дніпропетровська, Луганська, Запорізька та Київ.

Найчистішими лишаються Тернопільська, Волинська, Рівненська, Чернівецька області та Севастополь.

За матеріалами "Сегодня". Усі фото з Flickr

Реклама:

Головне сьогодні