Більшість торговців людьми в Україні не саджають, а Росія - головний "експлуататор"

— 15 червня 2010, 08:25

Українська влада наразі не дотримується мінімальних стандартів у боротьбі з торгівлею людьми, хоча за минулий рік здійснила вагомі кроки у цьому напрямку.

Це висновок Державного департаменту США, який у понеділок оприлюднив свій щорічний звіт про торгівлю людьми у світі, передає Радіо "Свобода".

За оцінкою Держдепартаменту США, становище в Україні поліпшилися порівняно з 2008 роком.

Водночас, українські правозахисники турбуються, чи нова влада в Києві зможе закріпити позитивну тенденцію.

За українськими офіційними даними, від торгівлі людьми минулого року в країні потерпіло 335 осіб, із них 42 дітей. А Міжнародна організація міграції, яка співпрацює з українськими партнерами, повідомляє про понад удвічі більшу кількість жертв, яким вона у цей же час надала допомогу.

Якщо жінки стають повіями чи займаються домашнім господарством по різних країнах - від Росії й Польщі до Канади й Білорусі, - то чоловіки переважно потрапляють в "тенета работорговців" у Росії та в деяких інших країнах як будівельники, сільськогосподарські робітники і моряки.

Як позитив автори звіту Держдепу США відзначають те, що дедалі більше торговців людьми в Україні несуть покарання. Минулого року за це засудили 110 осіб. Втім, більшість із них за ґрати так і не потрапила. Злочин передбачає ув'язнення від 3 до 15 років, але на практиці злочинці часто отримують лише умовне чи полегшене покарання.

У справі допомоги жертвам торгівлі людьми Україна досі покладається переважно на допомогу міжнародних донорів, таких як Міжнародна організація міграції.

Українська влада, на думку американських оглядачів, спроможна знайти для цього власні кошти, а також організувати освітні програми у цій сфері для прокурорів і суддів.

Держдепартамент США також стурбований тим, що Україна продовжує поміщати дітей-жертв торгівлі людьми у притулки, де їм не надають спеціалізованої допомоги.

Президент правозахисного центру "Ла Страда-Україна" Катерина Левченко сказала Радіо "Свобода", що тенденції в американському звіті відображені адекватно.

"Це і те, що Україна стає все більше країною призначення, що серед потерпілих збільшується кількість чоловіків, що люди експлуатуються не лише в проституції, але є ще таке поняття, як примусова праця, що Росія є головною країною призначення для українських громадян і потрібно більше приділяти увагу цьому", - сказала вона.

На думку Левченко, боротися з безкарністю торговців людьми треба за допомогою удосконалення суддівства і роботи з суддями на державному рівні.

Президент "Ла-Страда-Україна" також непокоїться, чи зможе Україна далі просуватися у протидії торгівлі людьми. Вона зазначила, що у Державній програмі соціального та економічного розвитку є завдання схвалити новий комплексний закон у цій сфері, але "він ще навіть не узгоджується міністерствами і не поданий на розгляд Верховної Ради".

Левченко, яка раніше була радником екс-голови МВС Юрія Луценка, відзначає також, що у правоохоронних органах відбулися кадрові зміни й громадським організаціям стало важче співпрацювати з міліцейським відомством.

Реклама:

Головне сьогодні