Рейтинг найбагатших леді, що самі заробили мільярд

Першу сходинку в рейтингу найбагатших леді світу журналу Forbes посіла У Яцзюнь - генеральний директор девелоперської компанії Longfor Properties. Її статки оцінили у 3,9 мільярди доларів.

У Яцзюнь. Фото АР
У Яцзюнь чотири роки працювала на фабриці і ще п'ять - в агенції новин. Зараз вона займається нерухомістю в десяти містах Китаю.

Другою найбагатшою леді стала Розалія Мера. Її домашній бізнес з пошиття одягу, який вона розпочала з чоловіком, переріс на компанію Inditex, якій нині належить бренд Zarа. У гаманці Розалії Мера зараз 3,5 мільярди доларів.

Розалія Мера. Фото Еlpais

Подружжя розлучилося багато років тому, але Розалії досі належить 7% акцій компанії. Жінка інвестувала свої кошти в кіностудію, рибні ферми, розробку системи пошуку новонароджених за відбитками пальців і підтримує свій благодійний фонд.

Третя сходинка рейтингу дісталася дружині мера Москви - Олені Батуриній. Свої 2,9 мільярдів доларів дружина мера "сколотила" на нерухомості та будівельних матеріалах. Одна з компаній Батуриної - "Інтеко" - займалася реконструкцією "Робочого та колхозниці", яка обійшлася у 100 мільйонів доларів.

Олена Батурина разом з Юрієм Лужковим. Фото vesti.kz

Засновниця компанії GAP Доріс Фішер опинилася на четвертій сходинці. Статок у 2,4 мільярди доларів їй приніс невеликий магазин з джинсами у Сан-Франциско, який з часом перетворився на мережу в майже 3000 торгових точок та кілька брендів - Banana Republic, Gap Kids и Old Navy.

Доріс Фішер. Фото Newscom

Такі самі статки, як у Доріс Фішер, заробили собі ще дві жінки. Це Сю Лі Хокен - найбільший акціонер Renhe Commercial Holdings (компанії, що керує торговими центрами на місці колишніх підземних військових об'єктів), та відома американська телефедуча Опра Уінфрі, чиє ток-шоу почало виходити на телеекрани ще у 1986 році. До імперії Опри входять телепередачі, журнал "О" та відомий книжковий клуб.

Опра Уінфрі. Фото topnews.in

Сьоме місце серед найбагатших жінок світу посіла засновниця компанії Benetton Group - Джуліана Бенеттон. Її статок оцінюють в 2,1 мільярди доларів. Власну справу Джуліан розпочала з трьома братами - вона в'язала светри, які її брат Лучано розвозив на велосипеді.

Джуліана з братами. Фото benetton_group

Стільки ж - 2,1 мільярди доларів - становлять статки Чу Лам Ю. 10 років тому вона створила компанію Huabao International, яка виробляє ароматизатори для тютюнових компаній Китаю та інші аромати і смакові добавки.

Чу Лам Ю. Фото АР

Чжан Сінь - 2 мільярди доларів - разом з чоловіком заснувала пекінську девелоперську компанію Soho China. Минулого року компанія купила 5 га землі у Пекіні за 586 мільйонів доларів - недержавні компанії в Китаї ніколи не купували стільки землі за раз.

Чжан Сінь. Фото АР

Десяте місце серед найбагатших жінок посідає Янь Чеун - у її гаманці 1,7 мільярдів доларів. Янь називають китайською паперовою королевою - вона починала з імпорту макулатури до Гонконгу. З початку кризи у 2008 році її статок зріс у 6 разів.

Янь Чеун. Фото АР

Статок колишньої голови компанії eBay Мег Вітмен оцінюється в 1,3 мільярди доларів. Нещодавно вона виграла праймеріз на посаду губернатора Каліфорнії. Мег Вітмен пішла з компанії саме для того, щоб сконцентруватися за виборах губернатора.

Мег Вітмен. Фото з hoguenews.com

Чань Лайва - 1,1 мільярди - інвестує в девелоперські проекти у престижному торговельному кварталі на вулиці Цзиньбао в Пекіні. Чань - засновник і куратор Китайського музею сандалового дерева.

Чань Лайва. Фото Newscom

Стільки ж - 1,1 мільярди доларів - заробила Лей Цзюйфан. Вона очолює компанію Tibet Cheezheng Tibetan Medicine, яка виробляє мазі, компреси та порошки, що мають допомагати при захворюваннях дихальних шляхів.

Рейтинг найзаможніших жінок, що самі заробили мільярд, закриває Джоан Ролінг - найбагатша письменниця у світі, автор Гаррі Поттера. Її історія, як і пригоди хлопчика-чарівника, схожа на диво. Мама-одиначка, яка жила на соціальну допомогу, написала першу книгу про Гаррі Поттера у 1997 році, а вже через рік її твір став літературною сенсацією.

Джоан Ролінг. Фото РА
Реклама:

Головне сьогодні