Шопінг он-лайн: українці йдуть в мережу

Поступово, все більше українців не бажають гаяти час на те, щоб ходити по магазинах, або ж стояти у чергах. Книги, комп'ютери, одяг, взуття, продукти харчування, косметика, парфумерія - це та інше активно купують в інтернеті. А найпопулярніші віртуальні товари в Україні - побутова техніка, комп'ютери та мобільні телефони.

Аудиторія он-лайн-магазинів збільшується

Цільова аудиторія інтернет-покупців - це міська молодь - віком від 18 до 25 років, зазначає директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

"Вік - це показник, який драматично впливає на кількість користувачів інтернету. Залежність така: чим людина старша - тим менше вона користується інтернетом. Тобто, з віком кількість користувачів просто дуже швидко падає", - пояснює Паніотто.

Однак, за його словами, у цьому році має початися більш різке збільшення кількості користувачів інтернету. І крім молоді, до інтернет-шопінгу будуть долучатися й старші люди.

У Європі покупки через інтернет користуються більшою популярністю, ніж в Україні. Цікаво, що наприклад, в Італії обсяг онлайнових продажів скоро сягне 6,5 мільярдів євро на рік.

[L]

Там купують переважно туристичні подорожі, квитки, книжки, музичні диски, відеофільми, одяг, годинники, комп'ютерні програми, меблі, побутові товари і косметичні засоби для тварин, перуки і навіть античні часописи.

Послугами електронних крамниць в Італії частіше користуються чоловіки, ніж жінки, а також молоді люди віком 24-34 роки і кожний п'ятий пенсіонер.

Оплату здійснюють найчастіше через кредитні та інші платіжні картки. А хто побоюється давати номер кредитної картки, вдається до безпечної платіжної системи он-лайн PayPal.

Зареєструвавшись у системі, можна здійснювати платежі просто через власну електронну адресу, поклавши на депозит певну суму. Грошові перекази контролюються безпосередньо системою PayPal, тож ніхто не може знати фінансової інформації користувачів і вкрасти гроші з електронного рахунку.

У разі, якщо покупка он-лайн не вдалася чи виникли проблеми із оплатою, існують інтернет-сайти при регіональних торговельних палатах, через які в Італії надають відповідні консультації і поради.

Переваги та ризики

Під час он-лайн закупівлі діє відомий діловий принцип "Час - це гроші", зазначає генеральний менеджер однієї з дніпропетровських мереж інтернет-магазинів Вадим Сульжик.

"Я гадаю, що перевага такого шопінгу номер один - це економія часу, а номер два - це ціна. Може бути на п'ять відсотків нижча, може бути - на десять. Залежно від категорії товару. Такі цифри є (якщо говорити взагалі)".

"І навіть, якщо ціна буде такою ж, як уроздріб, але людині невигідно їздити по всьому місту і порівнювати ціни, простіше замовити в одному місці. Замовити, придбати і привезти. Порівнювати ціни в інтернеті набагато простіше, ніж порівнювати ціни у торгівельних точках", - додає він.

Киянин Євген - власник інтернет-крамниці, торгує канцелярським приладдям. Основні його покупці - це студенти. За словами Євгена, віртуальний магазин для нього швидше хобі, ніж прибутковий бізнес.

"У мене на сайті можна платити карткою - це система, пов'язана з банком, або кур'єру можна віддати гроші готівкою. Частіше оплачують покупки готівкою. Бо не всі люди довіряють зараз інтернет-магазинам. Тому хочуть спочатку товар побачити - перед тим, як мати якісь фінансові зобов'язання", - каже Євген.

Харків'янин Степан - завзятий інтернет-покупець і не боїться оплачувати товари карткою. Останньою масштабною покупкою із закордонного сайту став кайт (це повітряний змій, за допомогою якого можна пересуватися по воді) та дошка для кайтингу.

Але віртуальний шопінг цікавить його не лише заради спортивного інвентарю. Степан - активний учасник інтернет-аукціонів, де можна придбати різні речі за дуже низькими цінами.

"Я бачу лише плюси. Не треба ходити в магазин, не витрачаєш час. Просто, якщо тебе товар влаштовує, ти його купуєш. Крім того, тобі ще дається 2 тижні - ти можеш повернути товар, якщо він не підходить. Тим більше класно купувати за кордоном, адже там є товари, яких в Україні або зовсім немає, або які продаються тут за шаленим цінами".

Щоб не боятися за свій картковий рахунок, Степан користується системою PayPal, яка слідкує за будь-якими операціями з рахунку і не дає змогу шахраям скористуватися ним.

Натомість киянка Ірина не хоче купувати товари через інтернет. На її думку, відсоток браку в них є набагато вищим, ніж у звичайних магазинах: "Я негативно ставлюся до інтернет-шопінгу, оскільки не можна оцінити якість товару, побачити, як він виглядає. Я краще переплачу, але все побачу і помацаю".

Захист прав у мережі

Якщо до звичайного магазину ображений покупець може звернутися зі скаргою, то он-лайн крамниці часто залишаються невидимими для споживацького ока: мають на сайті лише телефони, зазначає Людмила Розумнюк, начальник відділу Головного управління з питань захисту прав споживачів у місті Києві.

"Ці магазини не хочуть виконувати статтю 9 закону "Про захист прав споживачів". Це стосується придбання товару, для обміну якого закон відводить вам 14 днів. Часто магазини категорично відмовляються приймати цей товар назад", - зауважує Розумнюк.

Купуючи в інтернет-магазині, треба звертати увагу на реквізити свідоцтва державної реєстрації підприємця-власника магазину. Це не завадить на той випадок, якщо товар виявиться бракованим і доведеться вимагати заміни або повернення грошей. Також вимагайте сертифікат якості. Крім цього, на сайті магазину має бути адреса його розташування і телефони.

Матеріал Радіо "Свобода"

Реклама:

Головне сьогодні