Нічні "нальоти" на холодильник можуть призвести до випадіння зубів

— 2 червня 2010, 14:05

Датські дослідники знайшли докази того, що нічний перекус підвищує ризик випадіння зубів, незалежно від того, яку їжу людина споживає, передає ВВС.

Причиною тому - різна інтенсивність слиновиділення протягом доби. Якщо вдень воно досить сильне, то вночі, як правило, в роті пересихає, пише журнал Eating Behaviours.

Для видалення ж залишків їжі з рота необхідна достатня кількість слини.

Команда дослідників з Університету Копенгагена разом з колегами з США вивчила стан здоров'я 2217 данців.

З них 173 людини, тобто 8%, виявилися опівнічним їдцями.

З точки зору дослідників це означає, що людина споживає 25% або більше своєї щоденної норми калорій після вечері або прокидається серед ночі щонайменше двічі на тиждень, щоб заморити черв'ячка.

Через шість років учені відстежили стан здоров'я усіх, хто брав участь в експерименті. З'ясувалося, що ті, хто харчувався ночами, втратили більше зубів, ніж інші - навіть з урахуванням таких факторів, як вікові зміни, звичка палити і споживання цукру/вуглеводів.

І хоча стоматологи не можуть перешкодити своїм пацієнтам наїдатися серед ночі, доктор Дженніфер Лундгрен та її колеги вважають, що дантисти повинні попереджати про ризики, пов'язані з такою звичкою.

"Практикуючі лікарі повинні бути інформовані про наслідки нічних перекусів для здоров'я, частіше перевіряти стан зубів у любителів поїсти вночі і краще навчати їх гігієні порожнини рота", - дослідники пишуть.

Науковий радник Британської стоматологічної асоціації професор Деміен Волмслі підкреслює:

"При вживанні їжі вночі, коли слиновиділення мало і будь-які залишки їжі затримуються в порожнині рота набагато довше, посилюється (негативний) ефект від споживання солодких і кислих продуктів і напоїв".

"Щоб звести до мінімуму шкоду, важливо чистити зуби два рази на день фторвмісного зубною пастою, при цьому один раз - безпосередньо перед сном. По можливості нічого не вживайте, крім води, щонайменше за годину до останньої чищення зубів", - радить Волмслі.

Реклама:

Головне сьогодні