Найменша дівчинка в світі має зріст 56 сантиметрів

— 22 червня 2010, 13:22

Як і будь-яке інше маля, Шарлотта любить гратися зі своїми м'якими іграшками та ляльками, проте чимало забавок є більшими за неї, пише The Daily Mail.

Шарлотта Гарсайд є однією з лише 100 осіб у світі, що страждають на рідкісну форму примордіальної карликовості.

При народженні Шарлотта важила лише близько 450 грамів. У два роки її вага становить 3,4 кілограми - стільки ж важить звичайна новонароджена дитина. Лікарі не мають упевненості в тому, що малеча ростиме далі.

Шарлотта з'явилася на світ на чотири тижні раніше, ніж очікували. Тоді батьки й не збагнули, що з дитиною щось не так.

"Ми лише знали, що вона дуже маленька. Вона була така крихітна, що їй підійшов би ляльковий одяг", - згадує матір Шарлотти, 28-річна Емма.

Лише три місяці потому генетик діагностував у дитини карликовість.

Шарлотта не може самостійно їсти. Годування дівчинки за допомогою спеціального шлункового зонду щодня займає 11 годин.

Шарлотта має трьох старших сестричок - усі вони цілком здорові. "Вони страшенно люблять Шарлотту, увесь час із нею граються", - розповідає Емма.

[L]

Кожні три-чотири місяці Шарлотту мають оглядати лікарі, й найтяжчим для батьків є те, як реагують на дівчинку люди.

"Нас дратує, коли люди витріщаються на нас. Краще б замість цього вони підійшли та запитали нас про Шарлотту", - каже Емма.

Маленька Шарлотта вже почала повзати. Ходити ж самостійно вона зможе лише після спеціальної операції на ахіллесових сухожиллях.

"Вона щаслива дитина й двічі на тиждень ходить до приватного дитячого садка. Ми сподіваємося, що за кілька років вона навіть піде до звичайної школи", - каже мама дівчинки.

Далеко у майбутнє батьки Шарлотти воліють не зазирати. "Ми просто тішимось з того, що Шарлотта з нами - вона такий пучок енергії. Ми сподіваємося, що її майбутнє буде добрим", - каже Емма.

Реклама:

Головне сьогодні