Тест

Собака винюхує, коли її 6-річній хазяйці з діабетом потрібна ін'єкція

Золотистий ретривер Ширлі на запах відчуває рівень цукру у крові дівчинки. Коли трирічний пес відчуває, що він небезпечно знизився або підвищився, він починає лизати хазяйці руки, аби застерегти її.

Ширлі навіть приносить Ребецці набір для перевірки рівня цукру, аби не дати дівчинці впасти в кому. Відданий цуцик щоночі спить поряд із хазяйкою, повідомляє The Daily Mail.

"Ширлі дуже особлива для мене, ми найкращі друзі. Зараз я не можу уявити свого життя без неї. Вона так багато разів рятувала мені життя", - каже Ребекка.

Ширлі - одна з 8 офіційно зареєстрованих у Британії "гіпо-аварійних" собак, що мають унікальну здатність відчувати на запах гіпоглікемічні напади.

Якщо хворий у цей момент не одержить негайної допомоги, може настати кома або навіть смерть.

Ребецці з Нортгемптонширу два роки тому лікарі поставили діагноз - діабет 1 типу. Дівчинка потребує ін'єкцій інсуліну чотири рази на день. Оскільки дитина не здатна відчувати зміни свого рівня цукру, вона мусить 7 разів на день вимірювати його.

До появи в родині Ширлі, дівчинка потрапляла до лікарні до чотирьох разів на тиждень. Проте, завдяки відданому собаці, Ребекка, її мама та братик позбулися постійного страху, що небезпечна хвороба відбере її життя.

Коли дівчинка захворіла, її мати змушена була залишити роботу, аби дбати про доньку. Нині вона каже, що Ширлі "зняла тягар з її душі".

"Захворювання Ребекки всерйоз загрожує її життю, доки в нас не з'явилася Ширлі, я боялася заснути й не помітити, якби вона впала у кому", - розповідає 39-річна Клер.

Свого часу Клер внесла Ребекку до спеціального списку людей, що потребують спеціально тренованих собак, й за рік до них прибула Ширлі. Минуло 8 тижнів, і дівчинка та пес стали нерозлучні.

"Це неймовірно, що собака так багато вміє й ми такі вдячні, що маємо її. Вона цілком змінила наші життя", - зізнається Клер.