Чорні авто найчастіше потрапляють в аварії

— 23 червня 2010, 17:31

Чорні, сірі, сріблясті, червоні та сині автівки погано вирізняються на дорозі або на тлі пейзажу, застерігають дослідники, повідомляє The Daily Mail.

Аби скласти рейтинг безпечних та небезпечних кольорів авто, команда дослідників з Університету Монаша в Австралії проаналізували поліцейські звіти стосовно 850 тисяч ДТП, звертаючи увагу на час доби та ступінь серйозності аварії.

Дані відносно комерційних транспортних засобів, таксі та білих мікроавтобусів дослідниками до уваги не бралися.

Вчені також врахували ймовірність того, що водіям, які полюбляють ризик, може бути до вподоби певний колір автівок.

[L]

У результаті дослідження виявилося, що найчастіше потрапляють в аварії саме чорні автомобілі.

У світлий час доби ймовірність потрапляння їх у ДТП є на 12% вищою, аніж в білих авто, а на світанку або в сутінках небезпека зростає аж до 47%.

Згідно із публікацією у журналі Safety Science, після чорних найбільш небезпечними дослідники називають сірі та сріблясті авто, за ними йдуть червоні та сині.

Також науковці припускають, що помаранчеві автомобілі на дорозі можуть бути навіть більш безпечними за білі.

Вчені підкреслюють, що метою дослідження не є віднадити користувачів від купівлі чорних автомобілів. Адже, якби на вулицях побільшало білих автомобілів, дороги навряд чи стали б безпечнішими, оскільки зник би контраст кольорів.

"Колір є набагато менш дієвим фактором, що призводить до аварій, аніж керування у нетверезому стані або перевищення швидкості", - заспокоює дослідник Стюарт Ньюстед.

Тим не менш, на його думку, такі прості рішення як використання габаритних вогнів або фар змогли б ефективно знизити ризик для автомобілів "ризикованих" кольорів.

Реклама:

Головне сьогодні