Аборт може потроювати ризик виникнення раку грудей у майбутньому

— 24 червня 2010, 16:44

Такі результати, що були опубліковані у журналі Cancer Epidemiology, одержали науковці з Університету Коломбо у Шрі-Ланці. Раніше до таких самих висновків дійшли також вчені з Китаю, Туреччини та Сполучених Штатів, повідомляє The Daily Mail.

Втім, у медичному світі Британії така заява викликала чимало обговорень та суперечок.

"Це невелике дослідження лише 300 жінок, тож у такому обсязі є чимала ймовірність статистичної помилки", - стверджує представник Cancer Research доктор Кет Арні.

"Крупніші дослідження, у яких брали участь десятки тисяч жінок, не доводили існування істотного зв'язку", - запевняє вона.

"Це є новим нищівним свідченням зв'язку абортів - раку грудей", - заперечує голова організації Life професор Джек Скарісбрік, наголошуючи на тому, що британських жінок не інформують належним чином стосовно небезпек, тягнуть за собою аборти.

"Ми стикнулися із маніпуляцією лобіювання абортів у справді ганебному масштабі. Це дослідження є новим доказом, зібраним по всьому світі, стосовно того, що аборти є найбільшим фактором ризику раку грудей", - стверджує Скарісбрік

"Коли ж (медична) верхівка прийме цей факт й перестане ховати голову в пісок?", - додає він.

Попри те, що Королівський коледж акушерів та гінекологів таки визнав ймовірність існування зв'язку між абортами та раком грудей, більшість медиків у Британії лишаються не переконаними.

Вчені з Оксфордського університету, що провели відповідне дослідження у 2004-му, стверджували, що аборт не несе жодного ризику для здоров'я жінки.

В свою чергу, деякі науковці не ймуть віри оксфордському дослідженню, оскільки багато жінок, що узяли участь у ньому, були надто молодими, аби стикнутися із раком грудей.

Існує гіпотеза про зв'язок раку грудей із високим рівнем естрадіолу, гормону, що змушує груди збільшуватися під час вагітності. Цей ефект мінімізується у разі, якщо вагітність жінки природнім чином добігає кінця, й набуває загрозливих розмірів у разі аборту.

На початку 2010-го року провідний дослідник американського Національного інституту раку Луїз Брайнтон заявила про те, що не має сумніву в тому, що аборт збільшує ризик раку грудей приблизно на 40%.

Реклама:

Головне сьогодні