Тест

40% жінок після аборту мають проблеми із зачаттям – гінеколог

40% пацієнток відділень з лікування безпліддя становлять жінки, які перервали першу вагітність.

Основна проблема гінекології - аборти, зокрема й кримінальні, вважає повідомила завідувач відділення реабілітації репродуктивної функції жінки Інституту педіатрії, акушерства і гінекології АМНУ, професор Алла Корницька, передає УНІАН.

"Чим займається гінеколог до 11 години? Абортами, а далі йде лікувати безпліддя. Так не повинно бути. Жінка повинна планувати свою вагітність, - зазначила професор під час прес-конференції у Києві.

Водночас Корницька підкреслила, що ефективною профілактикою абортів є роз'яснювальна робота лікаря-гінеколога.

"Дуже часто я розмовляю з жінками, які хочуть зробити аборт. Якщо жінці розказати про наслідки аборту, яка може бути біда, 80% з них серйозно замислюються, робити аборт чи ні. І це величезний резерв профілактики абортів", - сказала професор.

За її словами, серед 22-х чинників неплідності, на першому місці - жіноча неплідність запального генезу.

"У країнах більш розвинутих - 40% запального генезу, 60% - ендокринного, у нас - навпаки. Причина у ранньому статевому дебюті, абортах - усе це відбивається на неплідності", - наголосила професор.

Корницька також зауважила, що питання репродукції мають стояти на першому місці у діяльності сімейних лікарів, у школах - на уроках валеології й у першу чергу - у сім'ях.

"Якщо у сім'ї ці питання поставлені, то дівчинка у 14 років не буде робити першого аборту, не буде хворіти гонореєю та іншими інфекціями, які передаються статевим шляхом", - підкреслила професор.