Німецькі вчені спростували смерть Тутанхамона від малярії

— 29 червня 2010, 13:45

На думку німецьких фахівців, особливості кісток давньоєгипетського правителя свідчать про те, що Тутанхамон не був схильний до зараження малярією.

Про фрагменти ДНК збудника малярії plasmodium falciparum, виявлених в тканинах мумії Тутанхамона, міжнародна група вчених під керівництвом єгипетського археолога Захі Хавасса повідомлялося в лютому 2010-го року.

Група Хавасса прийшла до висновку, що причиною смерті Тутанхамона стало захворювання малярією в поєднанні з низкою важких, в основному спадкових, захворювань, якими страждав фараон.

Альтернативна точка зору висловлена в листі групи німецьких вчених під керівництвом фахівця з тропічної медицини Бернхарда Нохта, опублікованому в Журналі Американської Медичної Асоціації в червні, пише Лента.ру.

Як вказується в листі, Тутанхамон, як і інші жителі дельти Нілу, цілком міг контактувати зі збудниками малярії. Тим не менше, присутність ДНК малярійного плазмодія у тканинах фараона ще не доводить, що інфекція стала основною або хоча б однієї з основних причин його смерті.

[L]Летальні результати при зараженні малярією характерні в основному для дітей у віці до 9 років, Тутанхамон ж, що дожив до 18 або 19-річного віку, швидше за все мав стійким імунітетом до цієї інфекції, вважають вчені.

Нохт і його колеги звертають також увагу на ознаки некрозу кісток стопи, виявлені групою Хавасса в результаті комп'ютерної томографії останків фараона. Подібна патологія, відзначають німецькі вчені, є характерним ускладненням серповидно-клітинної анемії - спадкового захворювання, що веде до характерної деформації червоних клітин крові - еритроцитів.

Носіями генів, які призводять до розвитку серповидно-клітинної анемії, є від 9 до 22 відсотків жителів єгипетських оазисів, говориться в листі. Однією з особливостей серповидно-клітинної анемії є знижена схильність пацієнтів з цим захворюванням до зараження малярії. Таким чином, якщо Тутанхамон дійсно страждав серповидно-клітинною анемією, то його смерть від малярії в дорослому віці була вкрай малоймовірна, вважають німецькі вчені.

Реклама:

Головне сьогодні