Потоп на Буковині: в міцних обіймах чорної негоди

Негода не відпускає Захід України. Чернівецька область, яку почало затоплювати ще минулого тижня, лише збільшує кількість постраждалих районів. За останню ніч таких стало вже сім: Герцаївський, Сторожинецький, Глибоцький, Новоселицький, Хотинський, Заставнівський та Вижницький, а також місто Чернівці.

За останніми даними міністра з надзвичайних справ Нестора Шуфрича, у Чернівецькій області підтопило 39 населених пункти, у них 3650 житлових будинків та більше 7,5 тисяч присадибних ділянок.

Через негоду без світла залишились 102 селища, проте більшість із них знеструмили за рішенням місцевої влади - щоб запобігти ураженню струмом під час підняття рівня води.

Разом з тим без газу лишилися близько 7 тисяч будинків, від зв'язку відключили - 800 абонентів. Протягом ночі евакуювали майже 2,5 тисячі людей і врятували 963 особи, які не могли самостійно залишити домівку і потребували допомоги.

[L]

Через шквали та сильні зливи руйнувань та пошкоджень зазнали 11 залізничних мостів у зв'язку з чим рух до Румунії призупинили.

Найстрашніше ж - не мости і дороги... негода на Заході країни почала відбирати життя. У вівторок вдень Нестор Шуфрич повідомив про загибель двох жінок, але вже під вечір МНС підтвердило загибель лише однієї з них. Разом з тим пропав безвісти 9-річний хлопчик, що повертався додому.

На місце до Нестора Шуфрича у вівторок прибув прем'єр-міністр Микола Азаров, вилетів перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, який є головою Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Міністерство з надзвичайних ситуацій інформує, що кожна постраждала родина забезпечується питною та технічною водою. Спеціалісти вивчають можливість подальшого використання більш як 500 криниць.

Крім того, днями в Чернівецьке казначейство мають надійти кошти від уряду. МНС звернулося до нього з проханням виділити постраждалим по тисячі гривень на перші 2-3 дні на продукти харчування та предмети першої необхідності...

А тим часом стало відомо про те, що в Чернівцях по вулиці Барбюса стався зсув ґрунту, через що виникла загроза магістральному газогону в районі вулиць Барбюса-Одеської.

На цьому, тим не менш, бідам кінця не видно. "Зараз ми отримали ще одне штормове попередження вже на сьогоднішній вечір, і ми концентруємо подальші сили для того, щоб мінімізувати наслідки", - заявив у вівторок Нестор Шуфрич.

Про підвищення рівня води у річці Дунай попередив також начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда. За його даними, 1-2 липня рівень води на Дунаї біля Рені підвищиться до 565-575 см над нулем поста - і таким чином перевищить небезпечну відмітку підтоплення причалів ренійського морського торгового порту. Для порівняння, станом на ранок вівторка рівень води в цьому місці становив 557 см.

За матеріалами МНС

Реклама:

Головне сьогодні