Надувне коло, що не врятує, і купальники-перебивачки – результати перевірки

"Уявіть, що ви пустили свою дитину на річку, на море і надувне коло розірвалося чи у нього відкрився клапан", - так моделювати ситуацію заступнику начальника лабораторії випробування іграшок ДП "Укрметртестстандарт" Сергію Каспарову дозволяють результати випробувань.

У двох надувних колах китайського виробництва "Хапп Салл. Сьют" та "Bestway Inflatables & Material Corp.", які постачає в Україну ТОВ "Європлей", розірвались шви під час тестування. Ні яскраве коло із зображенням ляльки Барбі, ні веселі тваринки, що красуються на надувній іграшці, не підтримають дитину в момент небезпеки, адже вони вже надто "старі".

Зразки для перевірки відібрали з датою випуску 2008 та 2009 років, бо на маркуванні зазначалось, що термін дії необмежений. Однак полімер - матеріал, що старіє. Тому "рятівника" потрібно щороку замінювати новим.

Старший менеджер із сертифікації ТОВ "Європлей" Дмитро Кудренко не погоджується із результатами випробувань "Укрметртестстандарту", що є підрозділом вітчизняного Держспоживстандарту.

[L]

"Не зовсім хотілось би, щоб у ЗМІ писали про те, що наша продукція неякісна. Мені здається, що тут краще би було підкріпити це все якоюсь незалежною лабораторією, яка би провела дослідження та дала остаточний результат", - вважає Кудренко.

Він додає: "Ми не перший рік возимо цю продукцію і, чесно кажучи, я вперше зіштовхуюсь із тим, що вона неякісна. Ми, звичайно, сертифікували її, у нас є лабораторні випробування, дослідження, сертифікат відповідності про те, що продукція відповідає нормам "Іграшки. Загальні технічні вимоги до безпеки, методи контролю", також у нас є висновок СЕС, в якому йдеться про те, що даний продукт безпечний".

Докладніше про результати перевірки дивіться на стор. 27, 28 результатів випробувань.

Надувні кола - не єдина небезпека, що чатує на малечу. Яскравий купальник, плавки також можуть зашкодити здоров'ю.

Китайський купальний костюм з товарним знаком "YOUERXI" не можна прати, у ньому не треба борсатись у морській воді чи просто потіти. До того ж, він має надмірну кислотність. "Тобто, якщо дитина зайде у воду, цей купальник намокне і кислотні залишки будуть переходити на тіло дитини", - пояснює начальник лабораторії аналітичних досліджень та випробувань продукції легкої промисловості та засобів індивідуального захисту "Укрметртестстандарту" Галина Некрашевич.

Перевищує допустиму норму у цих предметах і вміст вільного та здатного частково виділятися формальдегіду - визнаного як канцероген, який може й викликати сильні алергічні реакції, спазм бронхів, нудоту, блювоту.

У купальнику "teres® SELECCION", який невідомо де виготовили, не можна купатись ні в морі, ні в річці, у нього значно перевищений рівень кислотності.

Чим яскравіше забарвлення виробу - тим більша вірогідність того, що використані дешеві "прямі" барвники, які можуть призвести до ракових захворювань. Тому, купуючи вироби для купання (купальники, шорти, плавки), потрібно вимагати у продавця сертифікат відповідності, бо ця продукція підлягає обов'язковій сертифікації.

Занадто яскраві кольори можуть свідчити про використання небезпечних для здоров'я "прямих" барвників

"На ринках 90% того, що ми бачимо - це контрабанда", - відзначає начальник Науково-технічного центру підтвердження відповідності, стандартизації та випробувань продукції легкої промисловості і засобів індивідуального захисту "Укрметртестстандарту" Наталя Попова.

Краще зупинити вибір на виробах із бавовни, ситцю, рекомендують спеціалісти, проте якщо все-таки облюбована річ виготовлена із полімерних волокон (для купальників, плавків таке допускається), то варто вдома потерти її сухою ганчіркою, попрати із білою тканиною, щоб перевірити, чи не залишився слід.

Докладніше про результати перевірки купальних виробів дивіться на стор. 33 результатів випробувань.

Чимало запитань у експертів виникло і до літнього взуття. У жодному із чотирьох перевірених виробів невідомих виробників, які мали б забезпечити комфортну прогулянку пляжем, не можна ходити, переконані спеціалісти "Укрметртестстандарту".

Усі вони із відкритою п'ятковою частиною (для дітей до трьох років п'ятка повинна бути закритою, ортопеди наголошують, що цих вимог варто дотримуватись до семирічного віку), не відповідає нормам й міцність кріплення. Використали виробники матеріали, що не призначенні для підошви взуття - вони м'які та слизькі.

Дитяче взуття має бути із закритою п'яточкою - бажано до 7 років
Не вдасться й витертись протестованими рушниками, на яких не було ані відмітки про склад, ні товарного знаку, ні країни виробника - вони не вбирають вологу. В усіх трьох зразках надміру висока кислотність, а в двох з них ще понаднормовий вміст формальдегіду.

"Яке його призначення? Яскрава картинка? Він нічим не відрізняється від того, що висить на стіні", - дивується Попова.

Перевірили також трикотажні дитячі вироби. Відтак майка китайського виробника, на якій значилось, що вона 100% із бавовни, за фактом виготовлена на 100% із поліефіру. Така ж "натуральна" футболка невідомого походження на 44,3% із поліефіру та надмірною кислотністю.

Для дитячих колгот та шкарпеток менших 16 розміру не можна використовувати синтетичні нитки. Однак колготи "YVHON®" та шкарпетки "Baby socks" 100% ненатуральні.

Докладніше про результати перевірки дитячого одягу дивіться на стор. 29-32 результатів випробувань.

Небезпечний "друг" малечі - іграшка

Із 21 відібраних зразків іграшок тільки два витримали випробування.

Доволі часто батьки купують своїм малятам м'яконабивні забавки. Українська рибка виробництва ПП "Тигрес" "осліпла" під час тестування. Її відірване мале око могло зашкодити допитливому досліднику, який неодмінно спробує запхати його собі в рот чи ніс.

Для виробника, до якого звернулась "Українська правда. Життя" за коментарями, такі результати тестування були неочікуваними.

Неякісно закріплені дрібні деталі небезпечні для малюків
"Всі іграшки і та сама фурнітура - очки, носики - закупляються тільки тоді, коли відповідають всім стандартам. Тому такі документи є. Ми, як виробники, страхуємо себе тим, що добровільно перевіряємо двічі на рік в санстанції на усі можливі варіанти похибок. Там перевіряють і очка, їх міцність закріплення, і міцність швів. Тому що ми знаємо про небезпеку, що батьки не читаючи маркування, що іграшка для дітей "від 3 років", купляють для молодших. Ми боїмося і самі страхуємо себе. У самих є діти і ми це розуміємо", - розповідає економіст, яка займається справами сертифікації та відповідності продукції ПП "Тигрес" Оксана Антонюк.

Такий конфуз міг виникнути через недбалість реалізаторів, у яких "ця іграшка на точці продажу була давно, стояла просто як модель, а не для продажу, була стара", зі слів Антонюк, яка не знає як прокоментувати те, що так же довго м'якою рибкою могла гратись і дитина.

Проте вона не виключає можливості похибки на їх виробництві, але підкреслює, що всі через це переживають, тому проконсультуються із експертами Львівського центру стандартизації та метрології, де сертифікують ПП "Тигрес".

"Я не знаю, як складуться обставини, але в своїх іграшках впевнена і своїм дітям їх купляю", - розповіла Антонюк.

Постачальник маски із пластику китайського виробництва, в якій захисні деталі для очей не витримали випробувань, а також китайського гумового м'яча, рівень допустимого запаху якого перевищував норму, ТОВ "АМІГО" також впевнений у своїй продукції.

"У нас є підтвердження від виробника, там за всіма європейськими стандартами перевіряють. Я не знаю як перевіряли (в "Укрметртестстандарті"). Ми би хотіли отримати детальну інформацію, протоколи, за якими перевіряли якісь запахи, допустимі норми, тому що все це ми можемо дуже чудово спростувати", - прокоментувала бренд-менеджер торгової марки Ірина Касьянова.

У ФОП Немченко С.Я, який є постачальником китайської іграшки каталки-телефон, де виявили менший допустимого діаметр шнуру, наявність тріщин та задирок, так і не знайшлось кому прокоментувати.

"Чи може мама бути спокійною, залишивши дитину наодинці із іграшкою "Супер Перетворення", яка збільшується у 6 разів. Якщо дитина буде гратись та, відірвавши шматок, проковтне - в організмі ж вона розширюється та може щось закупорити...", - дивується популярністю забавки, яка заборонена у Європі, Сергій Каспаров.

Постачальник цих китайських іграшок-трансформерів ТОВ "Фенсі Тойз" наразі не прокоментував результатів дослідження.

Серед протестованих іграшок, на яких не вказані постачальники, була "коляска-тросточка", в якої, окрім задирок та тріщин, порушена міцність кріплення запірного механізму.

"Будь-яка коляска для дітей повинна витримувати навантаження, якщо розрахована до трьох років - то 25 кг, якщо після трьох - то 50 кг. Ця розвалилась на 20 кг, вона склалась", - розповів Каспаров.

Вмістом м'яконабивної іграшки "Пара в серці" можна втамувати голод, адже шви не були міцними.

Більша вірогідність купити якісну іграшку у спеціалізованому магазині, відзначають спеціалісти "Укрметртестстандарту", бо продавці вже із практики знають, яка забавка безпечна. Таким тест-майданчиком може бути і дитячий куток в магазині, де нерідко пропонують маленьким відвідувачам посидіти в товаристві несправних забавок доки батьки робитимуть чергову покупку.

За перший квартал 2010 року із перевірених 534 суб'єктів господарювання, у 507 встановили порушення. Із майже 55 тисяч дитячих іграшок забраковано та знято з реалізації понад 32 тисячі, звітують в "Укрметртестстандарті".

Реклама:

Головне сьогодні