Українців порахують у 2012 році

— 10 липня 2010, 10:35

Наступний всеукраїнський перепис населення відбудеться у 2012 році.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Перепис населення, за правилами ООН, проводять щодесять років. Перший всеукраїнський перепис пройшов ще у 2001 році, тому наступний планували на 2011 рік.

Однак за браком коштів його перенесли спочатку на невизначений термін, і лише нещодавно уряд затвердив нову дату проведення перепису - 2012 рік.

За словами заступника голови Державного комітету статистики України Наталії Власенко, Держкомстат розпочинає комплекс робіт для організації "пробного" перепису, який має бути проведений у грудні цього року на Харківщині.

"Тільки дані перепису дають широку характеристику населення. Безумовно, тільки з перепису ми можемо отримати інформацію щодо мовного складу нашого населення. Ми запитуємо людей, і вони самі визначаються зі своєю національністю чи етнічною приналежністю", - сказала вона.

Власенко наголосила, що якісні дані відіграють важливу роль у розробці та впровадженні обґрунтованої державної політики та програм, спрямованих на покращення життя людей.

У свою чергу експерти ООН разом із українськими вченими відзначають у першій половині поточного року зменшення обсягів природного скорочення населення.

Наразі в Україні проживає менше, ніж 46 мільйонів осіб. Однак у довгостроковій перспективі прогноз вітчизняних вчених невтішний: до 2050 року чисельність населення України складатиме 36 мільйонів.

ВІДЕО ДНЯ

Водночас директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова стверджує, що "це буде 36 мільйонів із тих, хто зараз проживає в країні".

"Щільність населення в Україні - одна з найнижчих в Європі. Якщо чисельність населення ще скоротиться майже на третину, то в нас що пустеля тут буде? Це нереально. Інше питання: хто тут буде жити? Чи українці, чи слов'яни, чи абсолютно інші етноси", - зазначила Лібанова.

Тим часом, результати соціологічних досліджень демонструють тенденції старіння українського населення. У зв'язку із такою ситуацією, за словами Лібанової, альтернативи підвищення пенсійного віку в жінок наразі немає.

"Важливо, щоб люди зрозуміли: якщо цього не зробити, буде ще гірше", - сказала вона.

"Ми можемо зараз знову не підвищувати пенсійний вік, відкласти ще на 5 років. Врешті-решт, ми постанемо перед вибором: або ми заморожуємо пенсії, або ми збільшуємо ставки внесків на пенсійне страхування", - додала Лібанова.

Водночас директор Фонду народонаселення ООН в Україні Нузхат Ехсан схвально оцінила реформи, які запроваджує уряд.

"Ми, як система ООН, бачимо та підтримуємо чітко деклароване бажання уряду проводити реформи, активно брати в них участь. Ми також підтримуємо стрімке бажання уряду проводити реформи у тих галузях, які представляють інтерес для нашого фонду. Зокрема, у галузі народонаселення та розвитку, в галузі охорони здоров'я, особливо репродуктивного здоров'я. Ми дуже позитивно до цього ставимося, і готові надавати усю можливу підтримку уряду", - сказав Ехсан.


Реклама:

Головне сьогодні