40 хористів заспівають свої генетичні коди

— 12 липня 2010, 16:05

ДНК людини складається всього з чотирьох різних хімічних комбінацій, і це наштовхнуло доктора наук Ендрю Морлі на думку про те, що до кожної з них можна "прив'язати" певну ноту і озвучити те, що вийде.

Твір, названий "Аллелі", буде виконано 13-го липня Новим лондонським камерним хором в будівлі Королівського медичного товариства, передає ВВС.

А до цього в кожного з 40 учасників хору були узяті зразки ДНК для розшифровки.

"У молодості я постійно співав у хорі й сам дещо писав, так що я знав, що послідовність нот злегка нагадує генетичну послідовність. Я проконсультувався з цим композитором і переконався в тому, що так воно і є, і що можливо створити щось з генетичних ланцюжків", - пояснив Ендрю Морлі.

Тим справжнім композитором, з яким консультувався доктор Морлі, став британець Майкл Зев Гордон. Ідея генетика його сильно надихнула.

"Спочатку я розглядав генетичний код з двох сторін: як сировини, яку можна трансформувати в ноти, а також в якості якогось дива, чогось, що має видатну красу. І з двох цих частин виріс цей твір, - розповів Гордон.

Що ж стосується Нового лондонського камерного хору, то всі 40 його учасників погодилися брати участь у науковому експерименті. Вони здали зразки ДНК на розшифровку, сенс якої полягав у тому, щоб зрозуміти, чи відрізняються хороші співаки від інших чимось на генетичному рівні.

Результати дослідження поки не опубліковані. В очікуванні завершення цієї роботи Майкл Зев Гордон реалізував ідею Ендрю Морлі, перетворивши його на витвір мистецтва за допомогою власної уяви та почуття ритму.

Починається воно з сольного виконання простої ритмічної музичної фрази. Потім вступають нові голоси, покликані уособлювати біологічну ідею репродукції.

У кульмінації твору всі учасники хору співають власні унікальні генетичні коди, тобто кожен виконує пісню, яка злегка відрізняється від тієї, яку співає сусід.

"Для мене це воскресіння в пам'яті того неймовірного дива, яким є геном", - так описав те, що відбувається диригент хору Джеймс Уїкс.

Реклама:

Головне сьогодні