Тест

Комуністи набрехали про експозицію ОУН-УПА у музеї? Документи

Як виявилося, депутат подавав запит до Міністерства оборони не щодо експозиції ОУН-УПА, і взагалі не щодо музею ВВВ.

Насправді, депутат звернувся до міністерства щодо "неправомірності розміщення експонатів, присвячених дивізії СС "Галичина", під одним склом з матеріалами про радянських партизанів у Центральному музеї Збройних сил України".

Про це свідчить відповідь міністра оборони Михайла Єжеля на запит депутата, що опинився у розпорядженні журналістів інформаційної програми "Вікна-Новини" телеканалу СТБ.

"Враховуючи фахову спрямованість військово-історичної установи ЗСУ, в 1998 році було створено експозицію з відображення фактів ВВВ, в якій представлені тільки документи, фотографії та експонати того періоду, без коментарів та наголосів", - йдеться у відповіді.

"Крім того, слід зазначити, що з урахуванням фактів вітчизняної та радянської воєнної історії, у згаданій музейній експозицій зроблено акцент на те, що влітку 1944 року дивізія СС "Галичина" була розгромлена під Бродами військами 1-го Українського фронту", - пояснює міністр депутату-комуністу.

Далі міністр зауважує, що оскільки "у сучасних умовах проходить переосмислення нашого історичного минулого, Центральний музей ЗСУ проводить заходи щодо реекспозицій та оновлення зазначених тематичних блоків".

"Ваші пропозиції, зауваження "Робочої газети" та побажання екскурсантів, які були висловлені у "Книзі відгуків відвідувачів" Центрального музею ЗСУ, будуть враховані при розробці нової концепції експозиції", - пообіцяв міністр комуністу.

У вівторок на сайті Компартії з'явилося повідомлення про те, що "експозицію ОУН-УПА приберуть із музею Великої Вітчизняної війни". Далі прес-служба КПУ опублікувала коментар ще одного комуніста Олександра Голуба, який вважає справедливою вимогу прибрати експозицію ОУН-УПА зі згаданого музею.

У самому музеї "Українській правді. Життя" заявили, що не підпорядковуються Міністерству оброни, а зали Партизанської слави у музеї взагалі немає.