В Україні активізувалися аферисти: три схеми

— 16 липня 2010, 10:42

"Шахраї, проходячи приватним сектором, стукають у двері, а коли мешканці виходять, "гості" представляються співробітниками великих банків і пропонують взяти кредити під низькі відсотки - усього 1 або 2%", - розповідає помічник начальника євпаторійського міськвідділу міліції Юрій Раслін.

"Мовляв, криза, доводиться от так клієнтів шукати. Коли людина погоджується, її просять сплатити 150-200 гривень "за оформлення документів" - і аферисти зникають", - додає він.

Така афера особливо активно застосовується на курортах - розвелося забагато заїжджих гастролерів, які зметикували, що можна красти не лише гаманці у тих, хто купається, але й потрусити місцевих жителів приморських селищ.

Друга схема така: у двір багатоквартирного будинку приходить шахрай і починає розпитувати жителів, чи не знаходив хтось документів на автомобіль, повідомляє "Сегодня".

Аферист залишає свій номер телефону, благаючи перетелефонувати, якщо знайдуть. За кілька днів у цей же двір приходить напарник шахрая і запитує в мешканців, чи не втрачав хтось документів на авто. Мовляв, він їх знайшов.

При цьому уточнює, що за годину в нього потяг, мовляв, тут лікувався в санаторії, а за документи хоче 200-300 гривень нагороди.

Жителі дзвонять тому, хто "втратив" їх, а той просто благає викупити, мовляв, приїду, віддячу з лишком. Жертва платить за кольорову ксерокопію неіснуючого техпаспорта, після чого аферисти зникають. Від цього виду "розводу" страждають і продавці у кіосках.

Також набирає популярність афера з нічними дзвінками на мобільний. Представляються міліцією і повідомляють, що затримано родича, а за звільнення вимагають переказати певну суму на рахунок мобільного, мовляв, пропозиція дійсна 1 хвилину і діяти треба терміново, інакше рідна людина проведе ніч у відділку.

Як вберегтися: найголовніше - не вірити незнайомцям, радять у міліції. У "правоохоронців" і "соцпрацівників" перевіряйте документи і не випускайте з поля зору цих "гостей", якщо все ж пустили в будинок.

Якщо вас просять викупити права, загублений паспорт або інші документи, усвідомлюйте, що наявність у вас номера мобільного телефону людини, що просила про допомогу - не гарантія, що ви її знайдете, адже шахраї після афери просто викидають сім-карту.

Реклама:

Головне сьогодні