Літак на сонячних батареях встановив рекорд з тривалості польоту

— 19 липня 2010, 10:16

Літак важить 50 кг і потребує 5 людей, щоб його запустити у повітря, але ось уже 7 діб як він кружляє у повітрі, що свідчить про створення прототипу "вічного літака", повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Зефір" вилетів з авіабази Юма в штаті Арізона о 6:40 за місцевим часом минулої п'ятниці і до суботи знаходився у повітрі.

Це означає, що тепер політ літака триває вже в чотири рази довше, ніж офіційний рекорд, визнаний досі Всесвітньою федерацією повітряного спорту.

Літак було розроблено оборонною та дослідницькою британською компанією QinetiQ.

[L]

Керівник проекту літака, Джон Солтмарш сказав, що "Зефір" приземлиться після двох тижнів: "Зефір" в принципі є першим "вічним" літаком".

Властивість літака підживлюватися від сонця вдень і кружляти без зупинки вночі - може мати широкий спектр застосування в майбутньому.

Військові можуть використовувати такі літаки в якості розвідувальних і комунікаційних платформ. Цивільні та наукові програми можуть оснащувати їх для виконання функцій спостереження за Землею.

На відміну від інших літальних апаратів, перевага "Зефіра" полягає у спроможності безперервного польоту над однією місцевістю.

В останній версії "Зефір" має розмах крил 22,5 метри та має новий дизайн, який значно поліпшив авіаційні якості.

Досі офіційний світовий рекорд з тривалості польоту становив 30 годин і 24 хвилини, який встановив літак США Global Hawk.

Реклама:

Головне сьогодні