Черговий скандальний звіринець: спека в тісних клітках

Звіринець зупинився в Южноукраїнську на вулиці Дружби народів на території оптової торгівельної бази ще 19 липня. За словами місцевих жителів, по місту були розклеєні афіші, які анонсували діяльність зоопарку з 20 липня до 2 серпня.

Мешканці міста купували квитки до зоопарку, щоб організувати дітям дозвілля під час канікул і порадувати видом екзотичних тварин. Але від споглядання змучених тварин задоволення могли отримати тільки садисти - відвідувачі здобули моральну (чи пак аморальну?) травму.

[L]

Голова Миколаївської організації захисту тварин Муза Махова говорить, що про страшну реалію у місті енергетиків повідомили мешканці-активісти. Одна з них - Таїсія Пивоварова - розповіла зооохоронцям про факт жорстокого поводження. Зоозахисник стверджує, що незабаром ця жінка за благородний вчинок отримала погрози у розправі від "адміністратора" пересувного зоопарку - Давида.

Таїсія Пивоварова за останній тиждень стала майже легендарним ім`ям на форумах захисників тварин. А антигероєм, на рівні із власником і працівниками зоопарку, виступає місцевий ветеринар Андрій Кривицький. Він, за твердженнями учасників розслідування, яке відбулося 22 липня, видав довідку про задовільний стан здоров`я змучених тварин, навіть не бачивши їх на власні очі.

22-го липня, незабаром після дзвінка Таїсії Пивоварової, з Миколаєва на місце події виїхала інспекція у складі заступника директора Миколаївського зоопарку Юрія Кириченка, екологічного інспектора Володимира Люкшина, голови Миколаївської організації захисту тварин Музи Махової і журналістів.

"Ми приїхали о 16-й годині у розпал спеки, там уже були представники ЗМІ, - розповідає пані Муза про початок їхнього розслідування. - Працівники зоопарку почали демонстративно поливати тварин зі шлангу, це створило ефект сауни і ще більше погіршило ситуацію. Деякі звірі втратили свідомість".

Пательня замість підлоги

За описом очевидців та характеристикою інспекторів, звіринець має жалюгідний вигляд. Металеві клітки розміром 2х2 м призначені лише для транспортування і недостатні ні для пересування, ні навіть для зміни положення великих тварин. Крім того, на спеці під 40 градусів клітки нагріваються до стану гарячої пательні. Ветеринарний догляд відсутній взагалі. Від спеки та голоду страждають такі тварини, як канадські вовки, носуха, страуси ему, мавпи та птахи, ведмеді та верблюд.

Муза Махова стверджує, що більшості тварин необхідна термінова ветеринарна допомога, а самцю носухи - термінова операція. Мешканців звіринцю потрібно лікувати і розподіляти по українських та зарубіжних зоопарках. Місцевий та миколаївський ветеринари з пані Музою не згодні - оцінюють стан тварин як задовільний і ухиляються від спілкування з журналістами.

"26 числа ми подали запит в обласне ветуправління. Є така тенденція - скрізь працюють, в основному, фахівці по сільськогосподарським тваринам. Протягом десяти днів нам мають дати відповідь і надіслати ветеринара з Миколаївського зоопарку, щоб він як фахівець дав оцінку стану здоров`я диких тварин. Поки що результати запиту невідомі", - скаржиться на повільне просування справ Муза Махова.

Покарання усвідомленням

З 22 липня Муза Махова як представник обласної організації захисту тварин цілодобово знаходиться біля звіринцю, купує необхідні харчі для тварин і проводить "просвітницьку" роботу із працівниками зоопарку.

За словами зоозахисниці, виявилося, що Давид - "адміністратор" звіринцю - одноосібно вирішував його долю, оскільки фактичний власник з невідомих причин не може зараз займатися тваринами, а Давид має довіреність діяти від його імені.

Муза Олександрівна вважає, що потрібно не тільки забороняти подібні зоопарки і дотримуватися закону, але і переконувати людей у правильності таких дій.

За її словами, власник зоопарку піддається перевихованню: "Давид уже зрозумів, що є закони України, норми утримання тварин, і це не чиясь примха чи бажання - настали інші часи із гуманними законами".

"Після наших багатогодинних розмов він сам зрозумів, що іншого шляху не буде, і зоопарк потрібно закрити, а тварин влаштувати у пристойних умовах. Наша задача, щоб людина усвідомила помилки і зробила висновки", - пояснює зоозахисниця.

У телефонному коментарі "Українській правді. Життя" Давид заявив, що займається тваринами все життя, звіринець розформовувати не хоче. Але займатися цією справою, за його словами, вже не дозволяє здоров`я, до того ж життя змінилося і тепер для справи часи несприятливі.

"Ми не жорстокі, не фашисти. Це не справедливо, те що тут вони - преса і влада - з нами роблять. Перед тим, як "поховати" людину, треба все перевірити і розібратися, а не зразу нормальну порядну людину називати фашистом", - наполягає Давид.

На запитання, чи знає він норми для зоопарків з утримання тварин, Давид відповів, що зоопарки завжди існували в такому вигляді. "Це смішно: розмови про кондиціонери та вигулювання здоровенних ведмедів. Якби я їх не любив і не поважав, і вів себе як варвар - я розумію, а так це все несправедливо і по-варварськи веде себе преса і ці комісії", - обурюється він.

За словами Давида, звіринець існує близько 15 років, багато тварин подаровані іншими зоопарками або знайомими людьми. Чоловік так оцінює нинішній стан тварин: "Звірі наїдені і доглянуті по вищому рівню".

Давид також розповів, що в середньому звіринець у кожному місті проводить 10-12 днів, у маленьких містечках - тиждень. Взимку мандрівний зоопарк, за його словами, осідає в обласних центрах, "щоб не мучити тварин і не їздити під час морозів, поки не розтане лід".

Муза Махова вважає, що Давид матиме право відвідувати тварин, бо вони до нього звикли і мають потребу з ним спілкуватися. "Дуже важко пояснити людині, яка все життя цим займалася, чому так неправильно. Має бути кримінальна відповідальність: штраф або позбавлення волі від 6-ти місяців до двох років. Але якщо Давид на наших очах почне займатися благоустроєм тварин, це будуть пом`якшувальні обставини", - запевняє вона.

Зоозахисниця підтверджує факт подання заяви до прокуратури про жорстоке поводження з тваринами і чекає відкриття справи. За її словами, 22 липня до звіринця спочатку приїхала служба по боротьбі з економічною злочинністю, але потім цією справою зайнялась ветеринарна міліція.

Дітям морозиво - ведмедям рибу

Миколаївська організація захисту тварин повідомила, що купівлю харчів для звірів профінансували два депутати Миколаївської міської ради. На ці кошти Муза Махова щодня купує екзотичні фрукти: для мавп та птахів - курагу, ізюм, апельсини, банани, персики, а також рибу ведмедям. Зоозахисниця каже, що навіть Давид почав сам докуповувати продукти для тварин із власної ініціативи.

"Тварин намагаються підгодовувати відвідувачі, але це тільки шкодить, бо їм потрібне збалансоване харчування, не можна вживати виробів з борошна. Через відсутність можливості рухатися порушується обмін речовин і наступає ожиріння, що так само погано, як і виснаження", - коментує Муза "допомогу" відвідувачів.

За словами учасників інспекції 22 липня, наступного дня Миколаївський зоопарк склав індивідуальну дієту для кожної тварини - його працівники розписали кількість і склад харчування.

Головне - не нашкодити

"Тварин потрібно не просто здати у зоопарки, там вони теж можуть потрапити у жорстокі умови. Ми би не хотіли їх віддавати в Миколаївський чи в Київський зоопарк. Мені дуже подобається ялтинський зоопарк - чи не єдиний в Україні, де з душею ставляться до тварин. Він дійсно схожий на оазис дикої природи, а не тюрму з клітками", - ділиться роздумами Муза.

Таку думку під час розмови з "Українською правдою. Життя" висловив і Давид: "Я не хочу і не згоден віддавати тварин кому-попало, є люди, які жорстоко поводяться з тваринами, я буду шукати інших, які нормально до них ставитимуться".

"Наша мета - не "здихатися", а створити благоустрій для звірів з достойними умовами існування. З цими тваринами ми маємо чинити, як з власними дітьми: зробити все по-людськи, щоб їм було добре, і в першу чергу - не нашкодити їм. Ми закликаємо до участі не тільки українську, але й світову громаду", - так окреслила масштаб завдання Муза Махова.

Заступник директора Миколаївського зоопарку Юрій Кириченко пояснює, що на сьогодні проводиться недостатнє фінансування навіть для постійних мешканців зоопарку, не те що для нових. Миколаївський зоопарк, як і будь-який в Україні, за словами Юрія, може прийняти тільки окремих особин. Заступник директора зоопарку також зізнався, що в Миколаєві головна проблема у недостатньому фінансуванні та відсутності фізичного місця для тварин: немає достатньої кількості вольєрів.

Пан Юрій припускає, що в Южноукраїнск приїхав той самий звіринець, який вже колись "прославився" у Сєверодонецьку.

Як вигуляти ведмедя?

Юрій Кириченко розповів іншу цікаву інформацію - про норми площі вольєрів для тварин: "Норми лишилися ще з часів СРСР, але за незалежності їх затвердили як обов`язкові для користування. Там вказані розміри мінімальної площі для утримання тварин в зоопарках".

Так, страуси мають жити на мінімальній площі 40 кв. м, в Миколаївському зоопарку пару страусів випускають на площу близько 200 кв. м. Тільки в зимовий період під час найбільших заморозків для запобігання переохолодження зоопарку доводиться утримувати їх на площі 12-15 кв. м. Ведмедям потрібна площа до 400 кв. м - великий вольєр з терасами та басейном, верблюду - під 100 кв. м.

Екологічний інспектор Володимир Люкшин вважає, що стан деяких звірів задовільний. "Інша справа - великі тварини. Вони говорять, що вигулюють їх, але як можна вигуляти ведмедя вагою в півтонни? Він там запертий у клітці максимального розміру 2х3 метри, також страждають і страуси, й інші тварини", - висловив своє ставлення пан Володимир.

Екологічний інспектор поділився найбільш неприємним враженням: виявилось, що пересувний зоопарк не має постійної бази, де тварин можна випускати після чергового "турне". "Усі звірі постійно перебувають у металевих клітках, а точніше - у причепах з відкидними бортами, в яких встановлені перегородки", - з обуренням розповідав Володимир Люкшин.

Вибіркова відповідальність

Під час "бесід з перевиховання" Давид повідомив Музі Маховій, що в Україні є ще п`ять аналогічних зоопарків, крім цього є бажаючі привезти "на гастролі" подібний звіринець з Росії.

Всеукраїнська зоозахисна організація вже вишукує ці пересувні зоопарки на території України і просить всіх повідомляти про їхнє місцезнаходження. "Закриття такого звіринця має бути не одиничним випадком, потрібно це явище ліквідувати на всій території України. Ми звертаємось по допомогу до ЗМІ та громадян, щоб їх знайти", - закликає до участі Муза Махова.

За словами юриста Олександра Дюговського, партнера юридичної компанії "Леґарт", на сьогодні за жорстоке поводження з тваринами встановлено цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність. Зокрема, передбачено "страшний" штраф - аж 357 гривень.

За знущання над хребетними тваринами, вчинене із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських мотивів, а також нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, карається або штрафом у розмірі до 850 гривень, або арештом до шести місяців.

"А якщо такі дії були вчинені у присутності малолітнього, то розмір штрафу становить до 3 400 гривень або обмеження волі на строк до двох років", - пояснює пан Олександр.

За словами юриста, згідно з законодавством право власності на тварин у разі жорстокого поводження з ними можуть бути припинені за рішенням суду шляхом їх оплатного вилучення або конфіскації.

Жорстоким поводженням з дикими тваринами може вважатись утримання їх в умовах, які не відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям.

Також юрист нагадав, що законом про захист тварин від жорстокого поводження створення пересувних звіринців заборонено.

"Але, в жодному нормативно-правовому акті немає заборони для їх діяльності. А тому, якщо звіринець було створено до набрання чинності законом, тобто до 29 березня 2006 року, то єдиною можливістю припинити діяльність такого звіринцю буде довести, що по відношенню до тварин ставляться жорстоко", - зауважує пан Олександр.

Як фахівець юрист вважає, що в описаній ситуації цілком ймовірне притягнення до кримінальної відповідальності власників пересувного зоопарку та конфіскація тварин державою, але відмічає і іншу сторону медалі:

"На превеликий жаль, зважаючи на доволі низький рівень громадського контролю за дотриманням прав тварин, а також завантаженість правоохоронних органів більш "важливими" справами, судова практика притягнення до відповідальності у таких випадках доволі незначна".

P.S. Юрій Кириченко розповів, що в Миколаївському зоопарку практикується допомога волонтерів, які можуть прибирати територію, приносити пожертви або певні види харчів для тварин: "У більшості своїй люди дуже чуйні, допомагати приходять навіть пенсіонери, багато віддають на користь зоопарку - такі випадки дуже поширені".

Телефони для охочих допомогти тваринам звіринця:

Муза Олександрівна Махова: 063-078-78-08

або стати волонтером Миколаївського зоопарку: (0512) 24-63-77

Допомогти тваринам можна продуктами, список яких можна дізнатися у Музи Махової та персоналу зоопарку, добровільними внесками на продукти та медикаменти, допомагати в благоустрої території зоопарку.

Реклама:

Головне сьогодні