88-річного німця - екс-охоронця концтабору судитимуть

— 30 липня 2010, 13:09

Минулого тижня Кунцу повідомили про висунення звинувачення у причетності до вбивств у концтаборі Белжец у Польщі, де він служив вартовим у період з січня 1942-го по липень1943-го року, повідомляє The Daily Mail.

Окрім того, чоловіка звинувачують у тому, що він особисто застрелив десятеро євреїв під час двох інцидентів. Саме Кунцу приписують фразу: "Ми всі знали, що євреїв там знищували, а пізніше й спалювали".

У післявоєнні роки Кунцу вдалося уникнути відповідальності, вочевидь, через його низький ранг, хоча німецька влада допитувала його у 1969-му, 1975-му та 1980-му роках.

Під час розслідування справи Івана (Джона) Дем'янюка мюнхенські слідчі натрапили на ім'я Кунца у реєстрі табору вартових Травнікі, де він проходив тренування, й тоді справу Кунца було поновлено.

[L]

На відміну від Дем'янюка, що перебуває під судом у Мюнхені за звинуваченням у вбивстві 27900 німецьких євреїв у іншому таборі, Кунц визнає свою присутність у Белжец у 1942-1943-му роках. Однак, "персональну відповідальність" за смерті він заперечує.

Белжец, разом із таборами смерті Треблінка, Хелмно та Собібор, було споруджено СС задля винищення польських євреїв та російських військових в'язнів.

Згодом їм на заміну було створено Аушвіц, де в рамках нацистської програми "Операція Рейнхард" було вбито більше 2,5 мільйонів осіб.

У 1942-му році лише за 9 місяців у газових камерах табору Белжец загинуло від 450 до 600 тисяч євреїв.

У списку найбільш розшукуваних нацистських підозрюваних Симона Візенталя Кунц фігурує під номером 3.

Покійний Симон Візенталь, який під час Голокосту втратив 89 родичів, присвятив усе своє життя вистежуванню нацистських злочинців. Організація, що носить його ім'я, знаходиться в Ізраїлі та продовжує цю справу.

У суботу помер колишній офіцер СС Ерік Штейдманн, що був під підозрою, проте ніколи не був засуджений.

Адольф Штормз, колишній сержант СС, що фігурував у списку Візенталя під номером 4, також нещодавно пішов з життя у віці 90 років.

Реклама:

Головне сьогодні