Американці розробляють авто для сліпих

— 5 липня 2010, 10:56

У роботі над створенням авто разом із вченими Технічного університету Вірджинії беруть участь представники американської Національної федерації сліпих.

Автомобіль буде облаштований так, що сліпа людина зможе керувати ним самостійно. Датчики вказуватимуть на наближення повороту - через спеціальні вібруючі рукавички, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Якщо на дорозі буде перешкода, водія про це попередить легкий подув стиснутого повітря, спрямований в обличчя.

Вібруючий жилет повідомить про швидкість, з якою рухається автомобіль, а кермо буде розмовляти з водієм, подаючи аудіосигнали про напрямок руху.

У Технічному університеті Вірджинії ще торік стали пристосовувати спортивні багги для сліпих водіїв. Інженери університету використовували лазерні датчики і камери, зробивши авто "таким, що бачить".

Відповідно до оголошення Національної федерації сліпих США, перша модель, що представлять наступного року, - це модифікований джип Ford Escape.

"Ми вирішили досліджувати сфери, які вчені раніше обходили стороною", - сказав президент федерації сліпих Марко Маурер.

Він додав, що проекти, подібні до авто для сліпих, повністю змінюють уявлення людей про сліпоту.

"Ми все більше відходимо від теорії про те, що сліпота ставить хрест на здатності людей робити складні дії", - зазначив Маурер.

За його президента федерації, він почав говорити про авто для сліпих 10 років тому. "Деякі вважали, що я збожеволів", - згадує він.

Тестування прототипу відбудеться в січні 2011 року на гоночній трасі Дайтона у Флориді.

Реклама:

Головне сьогодні