За кермо: нові захоплення жителів великих міст

Про нові захоплення й масовий наплив туристів у невеличкі міста Західної Україні мені розповів Борис Возницький, директор Львівської картинної галереї.

Саме він підняв із руїн і зберіг для України Олеський та Золочівський замки. Зараз працює над відновленням Підгорецького замку. А ще хоче збудувати на околиці пам'ятник княгині Ользі, яка народилася поряд - у Пліснеську.

У давніх записах місцем народженням першої християнки Русі називають Плєськов. У 14 років доньку князя віддали заміж до Києва.

Підгорецький замок
Росіяни кажуть, що Плєськов - це їхній Псков. Болгари: це наші Плиски. Але Возницький переконаний, що найімовірніше Плєськов - це українське Пліснесько, давньоруське поселення біля Підгорецького замку.

У Возницького є своя слабість - любить подорожувати за кермом автомобіля. Махнути на вихідні в якесь невеличке містечко.

Відомий любитель старовини вважає, що нова мода - це тяга людей до своєї історії. Городяни хочуть пожити в сільській місцевості, у маленьких містечках, у невеличких готелях. І він може тільки мріяти про такий наплив туристів у Львові.

Українська екзотика

Справжній бум переживають містечка й села, відомі давньою історією. З усієї України їдуть городяни в пошуках екзотики. Подорожують сім'ями. Великі міста набридли. Людей потягнуло до тиші й старовини.

У вихідні дні до залів Золочівського замку складно потрапити. За рік тут побувало понад 130 тисяч туристів.

Золочівський замок
Протягом одного дня можна відвідати аж три замки - Олеський, Підгорецький та Золочівський. При потребі - провести ніч у невеличких готелях в одному з райцентрів. Ціни у місцевих ресторанах, порівняно зі столичними, ну просто смішні.

Серед молоді дуже популярний маршрут слідами бравого вояки Швейка.

Як відомо, герой Ярослава Гашека воював у Галичині в роки першої світової війни у складі австро-угорської армії. Тож протягом одного дня можна пройти весь львівський шлях бравого Швейка.

У селі Склівка, у романі це Фельштин, Старосамбірського району, вам покажуть ставок, біля якого Швейк потрапив у полон до своїх - коли перевдягнувся у форму російського полоненого.

Далі слідами Швейка ви приїдете в Хирів, де можна заночувати разом із нашим героєм біля єзуїтського колегіуму. Потім Добромиль, Перемишль і Воютичі.

І коли промандруєте разом із героєм Гашека до станції Жовтанці, зрозумієте, чому той не міг пити пиво у Львові.

Бравий вояка Швейк дудлить пиво у самісінькому центрі Львова
Біля "Віденської кави" у Львові Швейку встановили пам'ятник. Сидить він у солдатській уніформі й дудлить пиво. Поряд - кафе. Зверніть увагу: на фасаді схрещені шаблюки. Адже за цісаря тут розміщалась гарнізонна гауптвахта.

Якби Швейк пив тут пиво, його відразу б загребли до буцегарні!

Тож наш герой у Львові перебував лише проїздом і далі залізничного вокзалу, де пересідав на поїзд до Жовтанців, носа не потикав.

На жаль, у селі Велике Колодно, через смерть Ярослава Гашека, пригоди Швейка закінчуються.

Термальні басейни та винні дегустації

У холодну пору року популярними стали поїздки до Берегово Закарпатської області. Це місто впродовж кількох віків було вотчиною угорських королів.

На центральній площі височіє храм 12-го століття. Легенда розповідає, що пастух Сас розганяв на березі річки Верк здичавілих биків і знайшов горщик із золотом. За ці гроші він і збудував церкву. Звідси походить старовинна назва міста - Берег-Сас.

Центр Берегово
Перед храмом стоїть пам'ятник засновнику Угорської держави - королю Іштвану Святому.

Кожен із гостей знаходить для себе цікавинку. Хтось хоче пройтися історичними місцями. А хтось переслідує іншу мету - прагне розважитися й придбати на 25-30 відсотків дешевші промтовари. Кордон-то поруч, торгівля не вщухає.

Але найчастіше гості приїжджають до Берегово покупатися в термальних джерелах, скупитися на місцевому ринку й запастися бутлями хорошого вина зі знаменитого села виноробів - Кідьоша. Це три кілометри від райцентру.

Ціни смішні.

У сучасному басейні, наповненому гарячою мінеральною водою вулканічного походження із глибини 1700 метрів, до речі, з лікувальними властивостями, можна покупатися за 18 гривень у будь-яку пору року. Навіть узимку температура води до 30 градусів.

[L]

Схожі за властивістю гарячі мінеральні води, наповнені натрієм, кременевою кислотою, фтором - зустрічаються лише в Угорщині та в Росії на Камчатці й Сахаліні. Лікують гіпертонію, захворювання органів руху, серцево-судинні захворювання. Швидко відпускають болі в хребті та суглобах.

Молодь часто зустрічає новий рік у термальному басейні.

Захочете переночувати - кімнату для сім'ї знімете за 100 гривень. Або номер на спортбазі - за 120 гривень. У ближній "Асторії" пообідаєте за 60-80 гривень.

Увечері махніть у Кідьош, до одного з найкращих виноробів Закарпаття - Карла Шоша. Літр хорошого вина - 30-50 гривень. Можете замовити дегустацію. За помірними цінами для вас накриють стіл із закусками.

Набридне в Береговому - гайда в Косине чи в Мукачеве.

Під Львовом справжнім центром паломництва став Жовківський район - край гомінкого шляху історії. Тут можна вивчати історію польської держави.

Знаменитий Жовківський замок у 17 столітті був резиденцією польського короля Яна III Собеського. На захід від замку колись квітнув парк, який італійські та французькі садівники створили для королеви Марії-Казимири.

Жовківський замок
Захочете переміститися на два століття вперед - їдьте в село Зашків, на батьківщину Євгена Коновальця. Біля хати провідника українських націоналістів йому встановили пам'ятник. У 1990 році спецназ ГРУ підірвав постамент за допомогою вибухівки. Але односельці пам'ятник Коновальця відновили.

На околиці Зашкова біля лісу виріс сучасний відпочинковий комплекс. У ньому - партизанська криївка. Там усім бажаючим наливають по 100 грамів місцевої самогонки, пригощають салом і розповідають історію УПА. Тут же можна заночувати.

І останній крик львівської моди - велотуризм. Варіантів - хоч греблю гати. Електричкою до Славського - і на велосипедах у гори.

Приємного відпочинку!

Фото з сайтів zolochiv.ridne.net, 7chudes.in.ua, annataliya.ru, Вікіпедія

Реклама:

Головне сьогодні