В Англії знайшли скарб з 50 тисяч римських монет

— 9 липня 2010, 14:41

Британець Девід Крісп розкопав в графстві Сомерсет, що на південному заході Англії великий глиняний горщик з 52503 римськими монетами III століття нашої ери, повідомляє The Daily Telegraph.

Щоправда, знахідка була зроблена ще в квітні 2010-го року. Проте експерти повідомили про неї лише зараз, попередньо провівши експертизу та оцінку скарбу.

Девід Крісп вже 20 років шукає скарби за допомогою металошукача. Але це його перша дійсно грандіозна знахідка.

Як згадує шукача скарбів, його детектор почав подавати "смішний сигнал", що змусило його копати вниз і подивитися, що ж там є.

"Найцікавіше є те, що з детектором металу ти ніколи не знаєш, що знайдеш. Я завжди жив зі сподіваннями, але не чекав знайти щось подібне", - зізнався Крісп.

Фахівці оцінили знайдений скарб, загальна вага якого 160 кілограмів, у 250 тисяч фунтів стерлінгів. Після офіційної передачі скарбу владі Крісп і власник землі, на якому було знайдено монети, отримають по половині цієї суми.

З більш ніж 50 тисяч знайдених монет, 766 були викарбувані в правління Караузія (287-293) - воєначальника, який командував римським флотом і воював з німецькими піратами в районі Ла-Маншу, а потім підняв заколот проти імператора Максиміана і проголосив себе імператором Британії. Демонструючи свою незалежність від Риму, Караузій став карбувати власну монету.

Монети Караузія добре вивчені істориками. Це були перші за півтора століття повновагі срібні монети в Римській імперії, де в III столітті інфляція була однією з головних економічних лих. Написи, які Караузій поміщав на своїх монетах, - наприклад, "Restitutor Britanniae" (Відновник Британії) і "Genius Britanniae" (Дух Британії) - свідчать про те, що вони були ще й пропагандистським інструментом.

До слова, скарб, знайдений Девідом Кріспі лише трохи не дотягнув до британського рекорду: у 1978-му році в сусідньому з Сомерсет графстві Уїлтшир був знайдений скарб із 54 912 римських монет.

Реклама:

Головне сьогодні