Вчені пов'язали дезінфекцію з глобальним потеплінням

— 16 серпня 2010, 11:55

Дослідницька група під керівництвом Бенджаміна Колмана з Університету Дьюка представила результати своєї роботи на щорічній конференції Екологічного товариства США в Пітсбурзі, повідомляє New Scientist.

Науковці припустили, що наночастинки срібла, які використовуються для надання різних матеріалів антибактеріальних властивостей, разом зі стічними водами можуть потрапити в ґрунт. Метою експерименту було з'ясувати, яким чином це відіб'ється на життєдіяльності мікроорганізмів ґрунту, пише Лента.ру.

Для цього вчені за допомогою спеціальних посудин ізолювали дві рослини. У землю, на якій росло одне з них, дослідники додали 55 мікрограмів наночасток срібла на грам ґрунту. Найчастіше такі концентрації срібла виявляються в стічних водах.

Через два місяці після початку експерименту популяція мікроорганізмів у ґрунті, обробленої сріблом, значно скоротилася. За даними дослідження, активність бактеріальних ферментів, що розщеплюють органічні речовини, в обробленій ґрунті знизилася на 34% в порівнянні з необробленою.

Використавши газову хроматографію (метод, що дозволяє визначити склад суміші речовин), вчені також з'ясували, що рівень закису азоту (один з парникових газів) в посудині з наночастинками срібла був у чотири рази вище, ніж у другому посудині.

Автор дослідження відзначив, що при попаданні в стратосферу закис азоту викликає руйнування озонового шару і призводить до посилення парникового ефекту. Наразі група Колмана планує перевірити свої відкриття на моделі, що відтворює повноцінну екосистему заболоченого ділянки місцевості.

Реклама:

Головне сьогодні