Вчені змусили місяцехід станцювати. Відео

— 17 серпня 2010, 17:36

Фахівці Лабораторії реактивного руху (JPL) при NASA провели випробування прототипу ровера, який, теоретично, зможе пересуватися по поверхні Місяця або Марса.

З кадрів випробувань дослідники змонтували відео, на якому апарат танцює.

Апарат ATHLETE (All-Terrain Hex-Limbed Extra-Terrestrial Explorer - апарат для дослідження неземних поверхонь будь-якого типу, споряджений шістьма кінцівками) - це другий прототип майбутнього ровера.

Він був розроблений в 2009-му році і складається з трьох прикріплених до вантажної платформи незалежних частин, кожна з яких виглядає як дві кінцівки, на яких знаходиться по колесу. Всі три частини можуть виконувати певний обсяг робіт самостійно, а при приєднанні до вантажної платформи функціонують як єдине ціле, пише Лента.ру.

Висота апарату, що стоїть на витягнутих "ногах", становить чотири метри, а вантажопідйомність - 450 кілограмів в умовах земної гравітації. Фахівці планують, що підсумковий варіант буде вдвічі вищим.

Максимальна швидкість пересування ATHLETE дорівнює двом кілометрам на годину.

Перший прототип ATHLETE, створений у 2005-му році, представляв собою шість "ніг" з колесами, які були прикріплені до прямокутної платформі. Його висота становила всього два метри, а вантажопідйомність на Землі - 300 кілограмів.

NASA розробляла місяцеходи з перспективою відправити їх на Місяць в найближчі десятиліття. Повернення американців на земній супутник планувалося в рамках програми "Сузір'я", яка передбачала створення новий ракети-носія і космічного корабля.

У лютому 2010 року Білий дім оголосив, що має намір скасувати "Сузір'я", проте в кінці липня Палата представників не схвалила рішення про повне скасування програми і ухвалила продовжити розробку деяких її складових.

Реклама:

Головне сьогодні