Тест

Місяць зменшується в розмірах - вчені

Американські вчені після дослідження нових даних про Місяць прийшли до висновку, що той зменшується у розмірах.

До того ж, виявлені "зморшки" на поверхні Місяця є наслідком охолодження ядра небесного тіла, передає Inopressa з посиланням на статтю, надруковану у газеті La Repubblica.

"Апаратура, встановлена на борту зонда, який з червня 2009-го обертається навколо Місяця, визначила, що скорочення радіусу призводить до виникнення вторинних ефектів на поверхні", - пише видання.

"Зморшки" на Місяці помітили ще перші американські астронавти, що побували на супутнику на початку 70-х. Але тоді вони не загострювали уваги на цих утвореннях, зокрема й тому, що вони залишалися на досить обмеженому просторі неподалік від екватора супутника Землі.

Однак нещодавно американський зонд розглянув ще 14 утворень довжиною в кілька десятків кілометрів і висотою до 100 метрів.

"Вони є наслідком охолодження Місяця і з'явилися відносно недавно", - пояснює вчений зі Смітсонівського інституту Томас Уоттер, який у співавторстві зі своїми колегами розповів про результати дослідження в журналі Science.

За словами вченого, утворення на поверхні Місяця стали з'являтися більше мільярда років тому, в епоху, коли прогресивне охолодження ядра призвело до завершення вулканічної активності.

"Перехід від рідкої і киплячій фази до прогресивного охолодження і, як наслідок, до скорочення розмірів - феномен, зафіксований не тільки на нашому супутнику. І на Меркурії і Марсі існують аналогічні утворення, але набагато більш високі: до одного кілометра у висоту", - пише видання.

Крім того, що Місяць зменшується в розмірах, охолоджується і зморщується, він ще кожен рік віддаляється від нас на 4 сантиметрів, зауважують вчені.