Серед пташиних пісень існує мода - вчені

— 26 серпня 2010, 11:30

До такого висновку прийшли вчені із США і Великобританії, робота яких з'явилася в журналі American Naturalist. Коротко дослідження описано на порталі ScienceNOW.

Учені протягом 19 років спостерігали за жовтошапочними лісовими співунами (Dendroica pensylvanica) - невеликими співучими птахами, що мешкають в Північній Америці.

Фахівці з'ясували, що частина пісень D. pensylvanica - а саме трелі, що використовуються для залучення самок, залишаються постійними з року в року (ймовірно, постійні партнерки "не сприймають" змінений мотив), пише Лента.ру.

При цьому інші пісні "виходять з моди" досить швидко: жоден мотив з помічених вченими не протримався довше семи років, а більшість повністю зникає протягом року.

Автори нової роботи не виключають, що явище, яке вони спостерігали, подібне до людської культури - в людському суспільстві схожим чином входять і виходять з моди імена та популярні пісні.

Гіпотези про існування у птахів якоїсь подібності культури існують в біології досить давно і періодично підкріплюються експериментальними роботами.

Так, в 2009-му році група дослідників описала, як у птахів, ізольованих від своїх родичів, через декілька поколінь вироблявся "правильний" малюнок співу.

Реклама:

Головне сьогодні