Біобатарейки зможуть працювати на лимонаді

— 27 серпня 2010, 12:00

Прототип такого паливного елементу представили на засіданні Американського хімічного товариства в США.

В основі нового пристрою - ідея використання енергії, що виробляється мітохондріями - клітинними структурами, які відповідальні за перетворення поживних речовин на електрохімічну енергію, передає ВВС.

Шеллі Мінтір з університету Сент-Луїса в штаті Міссурі вважає, що такі пристрої зможуть у майбутньому замінити джерела живлення багатьох електронних пристроїв.

Мінтер входить до групи дослідників, що займаються вивченням можливостей використання молекулярних клітинних процесів у мікроенергетиці.

До останнього часу основні дослідження велися в області використання ферментів для розщеплення молекул метанолу або глюкози, в ході якого звільняється електроенергія.

Проте в даному випадку досліджувалися енергетичні можливості клітинних мітохондрій, які є по суті фабриками з вироблення ферментів.

"Мітохондрії здатні переробляти найрізноманітніші живильні речовини. А це означає, що вони здатні перетворювати на енергію прохолодні напої або фруктові соки", - розповідає доктор Мінтір.

Ці дослідження носять поки виключно експериментальний характер і до їх практичного застосування ще далеко.

Основна увага в майбутньому буде приділятися підбору нових, в тому числі і наноматеріалів, для створення компонентів біопаливних батарей.

Директор Центру з нових технологій в Університеті штату Нью-Мексіко професор Пламен Атанассов вважає, що ця робота зближує досягнення нано- та біотехнології.

Реклама:

Головне сьогодні